LAVINA PROMENA ĆE KRENUTI: Brazilski stručnjak upozorava: Poraz Ukrajine će pokazati ranjivost NATO

Марија Стевановић
Marija Stevanović

04. 02. 2024. u 14:58

PORAZ Ukrajine će pokazati ranjivost NATO-a i dovešće do kraja svetskog poretka koji predvodi Zapad, smatra Hose Fiori, profesor instituta za ekonomiju Državnog univerziteta Rio de Žaneiro, prenosi El Destape.

ЛАВИНА ПРОМЕНА ЋЕ КРЕНУТИ: Бразилски стручњак упозорава: Пораз Украјине ће показати рањивост НАТО

Foto: Shutterstock

„Priznavanje pada Ukrajine imaće velike posledice: to će značiti prepoznavanje ranjivosti NATO-a“, primetio je ekspert.

Fiori je naveo četiri rezultata ovakvog razvoja događaja. Prvo, to znači vodeću poziciju Moskve u medijskom prostoru, a drugo, Kremlj će potvrditi da je njegova vojska izuzetno jaka. Treće, predsednik Vladimir Putin će dokazati da je Rusija sposobna da razvija svoj ekonomski i diplomatski potencijal u Aziji i da se istovremeno brani u evropskom pravcu. Konačno, poraz Ukrajine će pokazati da je došao kraj svetskom poretku zasnovanom na primatu Zapada i SAD, kao i hegemoniji dolara", dodao je on.

Rusija je više puta isticala da NATO želi konfrontaciju. Kako je naglasio sekretar za štampu predsednika Rusije Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi. Ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo spremnost za dijalog sa Severnoatlantskom alijansom, ali na ravnopravnoj osnovi sa Zapadom koji će obustaviti militarizaciju kontinenta. Poslednjih godina Moskva je najavila nezapamćenu aktivnost NATO-a na svojim zapadnim granicama.

Ranije je general Mark Mili, koji je podneo ostavku na mesto šefa Komiteta načelnika štabova američkih snaga, rekao da će se verovatnoća sukoba Moskve i Vašingtona u narednih 10-15 godina povećati ako Rusija pobedi u sukobu u Ukrajini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

EVO KAKO KURTIJEVI SRBI VODE LEPOSAVIĆ: Izdala Srbiju i Srbe pa šmrče kokain u opštini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)