ZELENSKI SMENJUJE ZALUŽNOG: Kijev obavestio Belu kuću o sledećem potezu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 02. 2024. u 22:21

VLASTI u Kijevu su obavestile Belu kuću da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odlučio da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, piše američki list „Vašington post“ pozivajući se na izvore.

ЗЕЛЕНСКИ СМЕЊУЈЕ ЗАЛУЖНОГ: Кијев обавестио Белу кућу о следећем потезу

Foto: Profimedia

U članku se navodi da Sjedinjene Američke Države nisu podržale odluku, ali se nisu ni suprotstavile. Kako list piše, Zelenski može da odloži ovu odluku, ali je to malo verovatno.

Kako je pisao britanski list „Fajnenšnal tajms“, pozivajući se na izvore, Zelenski i Zalužni su se sreli 29. januara. Ukrajinski predsednik je predložio Zalužnom da posle ostavke dobije mesto savetnika. „Ekonomist“ tvrdi da je generalu ponuđeno mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO), ali da je on odbio. Prema izvorima lista „Njujork tajms“, odlučeno je da se pauzira tema o otkazu zbog toga što su informacije procurele u medije.

Nakon toga, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, o čijoj smeni već duže vreme spekulišu mediji, napisao je kolumnu za „Si-En-En“ u kojoj govori o stanju u zoni sukoba, kritikuje regulatorne okvire i vojno-industrijske mogućnosti Ukrajine, a takođe priznaje prednost Rusije u mnogim sferama.

Prema informaciji Si-En-En-a, ukaz o smeni Zalužnog očekuje se do kraja nedelje.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave