ZAHAROVA JASNA: Transfer prihoda od ruske imovine u Ukrajinu je krađa

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

02. 02. 2024. u 20:06

KORIŠĆENjE prihoda od ruske imovine za pomoć Ukrajini postaće „banalna krađa“, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući odluke EU da podrži Ukrajinu zamrznutim ruskim sredstvima.

ЗАХАРОВА ЈАСНА: Трансфер прихода од руске имовине у Украјину је крађа

FOTO: AP/Tanjug

- Sledeće generacije Ukrajinaca će morati da vrate evropski novac, a Kijevu će biti obezbeđeno 33 milijarde evra u vidu kredita, što će Ukrajinu još dublje gurnuti u 'dužničku krizu', što malo brine naciste.  Još 17 milijardi evra su bespovratna dotacija, koja će se, između ostalog, obezbediti i na račun sredstava koja su članice EU dobile kao profit od ulaganja zamrznute ruske imovine. U suštini, bavićemo se banalnom krađom, što se dobro uklapa u paradigmu 'svetskog poretka zasnovanog na pravilima' koji Zapad nameće svetskoj zajednici - prokomentarisala je Zaharova, prenosi RIA.

Ona je napomenula da se u EU odvija „militarizacija privrede“, uz napomenu da prinudno prebacivanje evropske privrede na vojnu osnovu, preko koje Evropska unija planira da prevaziđe finansijsku krizu, predstavlja potencijalni bezbednosni izazov za ceo svet. 

Prema rečima Zaharove, odsustvo sistema za praćenje lokacije proizvedenog naoružanja i vojne opreme dovešće do još veće krađe oružja, što će preplaviti „crno tržište“ i druge konfliktne zone u svetu, pogoršavajući terorističke pretnje.

Ranije su evropski lideri na samitu u Briselu naložili ministrima da do početka marta odobre povećanje sredstava za vojnu podršku Ukrajini preko Evropskog mirovnog fonda. 

Na samitu je odobreno izdvajanje 50 milijardi evra Kijevu za period do 2027. godine kao makrofinansijska pomoć. 

Evropska unija takođe namerava da delimično pokrije troškove pomoći Ukrajini iz sredstava dobijenih od ulaganja u rusku zamrznutu imovinu, tj. proizilazi iz zaključaka samita EU u Briselu.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da zemlje EU hitno treba da počnu razgovore o povećanju isporuke naoružanja Ukrajini, jer ono što je trenutno planirano nije dovoljno, navodi ruska agencija.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!