UKLANJAJU BARIKADE? Sindikati zadovoljni ponudama premijera, pod uslovom da budu ispunjene

GLAVNI sindikati poljoprivrednika u Francuskoj, uključujući i onaj koji okuplja mlade prestavnike ove branše, odlučili su u četvrtak da posle najnovijih najava premijera Gabrijela Atala pozovu učesnike u protestu da uklone barikade.

УКЛАЊАЈУ БАРИКАДЕ? Синдикати задовољни понудама премијера, под условом да буду испуњене

Foto: Goran Čvorović

Za to je postavljen uslovom da im Vlada hitno dostavi pismene garancije, do Sajma poljoprivrede koji će početi 24. februara. Istvremeno su istakli "gluvoću Brisela".

Takođe, traže i da se "prehrambeni suverenitet Francuske" unese u zakon pre juna.

Istovremeno su najavili da njihova borba ne prestaje, već da će se mobilisati drugačije, kroz sindikalnu borbu. Deo učesnika u protestu i dalje nije zadovoljan.

Mnogi od poljoprivrednika su izmoreni dvonedeljnim protestom, dok ih istovremeno čekaju obaveze na farmama koje nema ko da umesto njih da obavi.

Atal je sa resornim ministrima izneo spisak novih mera. Neke od njih na nacionalnom planu su 150 miliona evra fiskalne pomoći i fond od dve milijarde evra za olakšavanje pozajimca mladim poljoprivrednicima koji žele da stupe u ovu profesiju.

Najavljena je i zabrana uvoza proizvoda koji koriste pesticide nedozvoljene u Francuskoj. Premijer je takođe obećao da će zakon zaštiti poljoprovrednike od suseda kojima smetraju buka i vonj sa farmi.

Do sada se već odustalo od poskupljenja nafte, a najavljene su i razne druge olakšice, kao što su smanjivanje birokratije, uplata zaostale evropske pomoći, kažnjavanje zbog nepoštovanja otkupnih ugovora od strane supermarketa.  

Na evropskom planu, premijer je u četvrtak najavio i pokretanje pitanja regulisanja pristizanja ukrajinskih žitarica, što domaći proizvođači smatraju nelojalnom konkurencijom, zbog različitih normi i jeftinijeg procesa proizvodnje. Evropska komisija je dan ranije poručila da delimično odustaje od obaveze da 4 odsto njiva bude zaparloženo zbog biodiverziteta i da će bolje kontrolisati uvoz piletine iz Ukrajine.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona