PEKING I MOSKVA NIKAD BLUŽE: Kina nastavlja da podržava Rusiju u Ukrajini - Nećemo odustati od svoje politike

Novosti online

31. 01. 2024. u 18:54

KINA nastavlja da podržava Rusiju po ukrajinskom pitanju, saopštio je kineski ministar Odbrane Dong Džun na sastnaku sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom. On je naglasio da Kina neće odustati od podrške Rusije po pitanju ukrajinskog sukoba, uprkos pritisku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije

ПЕКИНГ И МОСКВА НИКАД БЛУЖЕ: Кина наставља да подржава Русију у Украјини - Нећемо одустати од своје политике

Foto: Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo/Andy Wong, File/Shutterstock/Ilustracija

„Čak je i odbrambena saradnja Kine i Evropske unije na udaru, ali zbog toga nećemo menjati ili odustati od svoje politike. Ne bi trebalo i ne mogu da ometaju normalnu rusko-kinesku saradnju“, rekao je Dong.

Ministar je istakao da Kina pokušava da pruži Rusiji snažnu podršku u svetlu pokušaja zapadnih zemalja da je izoluju.

„Kao dve najvažnije i ključne sile u svetu, moramo odlučno da odgovorimo na globalne izazove“, naglasio je kineski zvaničnik.

Šojgu je zauzvrat primetio da odnosi Rusije i Kine danas „proživljavaju najbolji period u svojoj istoriji“.

„Koordinacija naših napora ima stabilizujući efekat na međunarodnu situaciju i pomaže u smanjenju konfliktnog potencijala“, kaže šef ruskog Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane Kine naglasio je da Peking oseća jaku podršku Moskve kad je reč o tajvanskom, kao i drugim pitanjima koja se tiču ključnih kineskih interesa.

Ističe se da su obe strane tokom razgovora takođe razmenile stavove o međunarodnim i regionalnim pitanjima od obostranog interesa.

Admiral Dong Džun imenovan je za novog kineskog ministra odbrane 29. januara, a od 2021. godine bio je na poziciji glavnokomandujućeg ratne mornarice Narodno-oslobodilačke armije Kine.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja