NEMCI ZABRINUTI ZBOG ERDOGANOVOG POTEZA: Osnivanje ogranka turske Stranke pravde i razvoja izazvalo brojne reakcije u Berlinu

I. Stanojević

01. 02. 2024. u 07:15

TURSKA Stranka pravde i razvoja (AKP), koju predvodi predsednik države Redžep Tajip Erdogan, osniva ogranak u Nemačkoj, a planira da 9. juna debituje na evropskim izborima. Političari iz nekoliko partija u Nemačkoj izrazili su ogromnu zabrinutost.

НЕМЦИ ЗАБРИНУТИ ЗБОГ ЕРДОГАНОВОГ ПОТЕЗА: Оснивање огранка турске Странке правде и развоја изазвало бројне реакције у Берлину

Foto: Profimedia/Ilustracija

Premijer Bavarske Markus Zeder upozorava da je "pogrešno osnivati stranke koje ostavljaju utisak da će se na nemačku politiku uticati spolja". Ideju je u javnost lansirao tabloid "Bild", koji je objavio vest o osnivanju "tursko-islamističke partije" pod imenom Demokratski savez za raznolikost i pokret (DAVA), u Nemačkoj.

List, koji je imao uvid u osnivačku deklaraciju stranke, tvrdi da su izabrana četiri kandidata za evropske izbore koji su navodno ranije radili za Erdoganovu vladajuću islamsko-konzervativnu partiju AKP. DAVA zahteva da "ljudi sa stranim korenima dobiju puna prava, jer oni, navodno, često, u potrazi za stanom, ili konkurišući za posao i u drugim situacijama, nisu prihvaćeni kao punopravni članovi evropskog društva". Stranka najavljuje borbu protiv siromaštva dece i starih i poziva na "pragmatičnu politiku izbeglica bez ideologije", pišu nemački mediji, a turska novinska agencija Anadolija tvrdi da je nova partija "snažan glas politički nedovoljno zastupljenih".

- Nećemo dozvoliti da se nemačkim vlastima približe snage poput desničarskih ekstremističkih koje žele da deportuju migrante - kazala je predsednica Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) Saskia Esken, dodavši da se to mora jasno staviti do znanja sugrađanima turskog porekla. - Ni tendencije podela, koje lansira Erdogan, ne bi smele da igraju ulogu u jedinstvenoj Nemačkoj.

Predsednik Nemačko-izraelskog društva Folker Bek, iz redova Zelenih, upozorava da "Erdogan pokušava da dezintegriše ljude turskog porekla u Nemačkoj i izgradi paralelni svet". Osnivanje stranke DAVA u skladu je sa višegodišnjom tradicijom Erdogana i AKP osnivanja škola i udruženja pri džamijama.

Nulandova: Ultimatum Turskoj

AMERIČKI zvaničnici optužili su Ankaru da, kupovinom ruske platforme za protivvazdušnu odbranu, ugrožava bezbednost NATO-a. SAD će dozvoliti Turskoj da se vrati programu borbenih aviona F-35 samo ako napusti ruski sistem S-400, rekla je v. d. zamenika državnog sekretara Viktorija Nuland. Dodala je da "bi Vašington mogao i da ukine sankcije NATO savezniku ako bi Ankara bila pokornija". Turska bi mogla da se vrati na projekat F-35 ukoliko reši spor, nastao pošto je, 2019. izbačena iz njega, zbog kupovine S-400 od Rusije.

Ekspert za unutrašnje poslove demohrišćana CDU Kristof de Vris poručuje da organi bezbednosti moraju pomno da prate sve aktivnosti buduće stranke i njene veze sa turskom vladom, i da intervenišu ako Ankara izvrši direktan uticaj. Ogranak Erdoganove AKP bila bi još jedna ekstremistička partija u zemlji, dodaje njegov zamenik i bivši ministar zdravlja Jens Špan.

- Nažalost, ideološko neznanje semafor koalicije kancelara Olafa Šolca, koju čine socijaldemokrate, liberali i Zeleni, olakšava Erdoganu posao pošto će dvojno državljanstvo za Turke koji žive u Nemačkoj faktički postati pravilo. Ako se ne zaustavi inostrano finansiranje džamija, dramatično će porasti uticaj radikalnih snaga u Nemačkoj - upozorava Špan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)