SADA I OVA DRŽAVA HOĆE "SVOJ DEO ZEMLJE" Komšije već debatuju kako da rasparčaju Ukrajinu

Милица Шкорић
Milica Škorić

29. 01. 2024. u 08:30

LIDER krajnje desničarske rumunske partije Alijansa za uniju Rumunije (AUR) Klaudiju Tarziu zahteva da njegova zemlja pripoji deo Ukrajine, a on je spreman da rizikuje članstvo u NATO-u, prenosi ukrajinski RBC.

САДА И ОВА ДРЖАВА ХОЋЕ СВОЈ ДЕО ЗЕМЉЕ Комшије већ дебатују како да распарчају Украјину

Foto: Tanjug/AP

- Mi smo, kao i uvek, na raskrsnici i moramo se suočiti sa ovim velikim carstvima da bismo stekli svoj suverenitet i učinili ga celim. Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegrišemo rumunsku državu unutar njenih prirodnih granica - izjavio je Tarziu.

On je poručio da sve što je deo rumunske nacije treba vratiti u granice jedne države.

- Severna Bukovina se ne može zaboraviti! Južna Besarabija se ne može zaboraviti! Herka. Sve što je bila i jeste rumunska nacija mora da se vrati u granice jedne države - naglasio je lider AUR.

Slična izjava stigla je i od jednog mađarskog političara

Prema njegovim rečima, Rumunija je „u sendviču između dve imperije” koje krše suverenitet. Istovremeno je naveo da je zvaničan stav njegove stranke da je NATO samo jedna od onih imperija sa kojima Rumuni moraju da se nose da bi dobili deo Ukrajine.

Sprovođenje njegovih planova predstavljalo bi veliku opasnost za status Rumunije kao članice NATO-a i kao članice Evropske unije. Aneksija delova Ukrajine značila bi kršenje niza međunarodnih ugovora i principa, što bi podrazumevalo međunarodne sankcije, diplomatsku izolaciju i potencijalno rat sa Ukrajinom.

Izlazak rumunskog političara dolazi nakon što je Laslo Torockai, šef mađarske stranke Naša domovina, rekao da će Mađarska polagati pravo na zapadni region Ukrajine, dom za oko 150.000 etničkih Mađara, ako Ukrajina izgubi svoju državnost zbog ruske invazije.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)