STOLTENBERG PORUČIO: Balkan od strateškog značaja za NATO, procenjujemo potrebu za prilagođavanjem prisustva

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 01. 2024. u 19:50

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredstvo EU, jedini način za napredak u postizanju trajnog rešenja i poručio da je NATO posvećen tome da osigura da KFOR nastavi da ispunjava svoj mandat u okviru UN-a.

СТОЛТЕНБЕРГ ПОРУЧИО: Балкан од стратешког значаја за НАТО, процењујемо потребу за прилагођавањем присуства

Foto: Profimedia

Stoltenberg je rekao da NATO mora da bude u stanju da osigura da ispunjava svoj mandat u okviru UN kako bi se obezbedila stabilnost i sloboda kretanja za sve zajednice na KiM i poručio da NATO stalno procenjuje da li postoji bilo kakva potreba za daljim prilagođavanjem njegovog prisustva.

Generalni sekretar NATO je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem, sa kojim je razgovarao u sedištu Alijanse, istakao da je Zapadni Balkan od velikog značaja za NATO i da su mir i stabilnost u regionu važni za NATO.

-Zato smo bili veoma zabrinuti kada smo tokom prošle godine videli porast nasilja i tenzija, uz neke veoma ozbiljne incidente, naročito na Kosovu, a to je dovelo do odluke naših vojnih komandanata da pojačaju mirovnu misiju Kfora na Kosovu sa dodatnih 1.000 vojnika, naglasio je Stoltenberg.

On je rekao da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za NATO i ocenio da Crna Gora ima važnu ulogu u regionu.

Stoltenberg je pozdravio „snažnu posvećenost“ crnogorskog premijera reformama i putu Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

-To je još važnije jer je stabilnost u širem regionu ostaje krhka, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je osudio prošlogodišnje nasilje na Kosovu i Metohiji kao neprihvatljivo i podsetio da je NATO brzo reagovao, rasporedivši 1.000 dodatnih vojnika i teško naoružanje.

-Mi smo posvećeni osiguravanju da KFOR nastavi da ispunjava svoj UN mandat, poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg je najavio da će ambasadori NATO, i to svih 31, posetiti Sarajevo naredne nedelje, i poručio da je reč o demonstraciji „snažne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“.

-Svi politički lideri moraju da rade na očuvanju jedinstva. Ovo je ključno za stabilnost zemlje i regiona, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da sve stranke u BiH treba da se uzdrže od zapaljive retorike.

-Moraju da se poštuju teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice BiH, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je Crna Gora veoma cenjen NATO saveznik i ukazao da je rasporedila snage u borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji, kao i da je doprinela „izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih snaga bezbednosti“ u okviru misije obuke NATO-a u Iraku.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija