RAT U UKRAJINI: Ruske snage preuzele kontrolu nad selom u Donjecku

Novosti online

18. 01. 2024. u 07:15 >> 22:45

RAT u Ukrajini – 694. dan. Ruske snage konstantno pojačavaju ofanzivu, dok se borbe intenziviraju na istoku, saopštava ukrajinski generalštab. Francuski predsednik Emanuel Makron poručuje iz Davosa da se Rusiji ne sme i ne može dozvoliti da pobedi u ratu. Predsednik Volodimir Zelenski kaže da svet ne proizvodi dovoljno oružja da zadovolji potrebe Ukrajine.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге преузеле контролу над селом у Доњецку

Foto: Profimedia/Ilustracija

Šef vojnog komiteta NATO-a: Biće teško, ali moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu

Šef vojnog komiteta NATO-a, holandski admiral Rob Bauer, rekao je da "ne očekuje čuda ni sa jedne strane" u sukobu u Ukrajini 2024. godine.

Tako je odgovorio na novinarsko pitanje o očekivanjima za narednu godinu nakon sastanka načelnika generalštabova vojnog komiteta zemalja u Briselu.

"Rekao bih da ne treba očekivati čuda ni sa jedne strane … Strane će tražiti prilike da ih iskoriste, ali, kao što sam rekao, ne očekujem čuda. Biće teško, ali moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, to je najvažnija stvar koju moramo da razumemo", rekao je Bauer novinarima, prenosi Rojters.

Ranije, 17. januara, politikolog Džon Miršajmer rekao je da Oružane snage Ukrajine (AFU) nisu sposobne da ponovo krenu u ofanzivu ni ove ni sledeće godine. 

Štaviše, po njegovom mišljenju, ukrajinska armija 2024. godine neće moći ni da zadrži svoje sadašnje pozicije.

(Izvestija, Rojters)

 

Šurma: Ukrajina intezivno radi na obnovi vazdušnog saobraćaja

Ukrajina intenzivno radi sa partnerima na obnavljanju vazdušnog saobraćaja obustavljenog skoro dve godine, sa glavnim fokusom na međunarodni aerodrom Borispil nedaleko do glavnog grada Kijeva, izjavio je Rostislav Šurma, zamenik šefa ukrajinske predsedničke kancelarije.

Vazdušni prostor Ukrajine je zatvoren posle ruskog napada februara 2022. zbog bezbednosnih rizika za civilno vazduhoplovstvo i svako ko dolazi u posetu Kijevu može doći drumskim ili železničkim putem iz susednih država.

Kijev vidi obnavljanje vazdušnog saobraćaja veoma značajnim za privredu.

"Ne želim da stvaram prevelika očekivanja... ali mogu da vam kažem da radimo veoma intenzivno na obnavljanju vazdušne veze u Ukrajini", rekao je Šurma tokom panel diskusije u Davosu.

Šurma je odbio da iznese vremenski okvir za moguće obnavljanje vazdušnog saobraćaja, ali je rekao da Ukrajina ima "internu mapu puta i raspored".

On je rekao da se Kijev konsultuje sa izraelskim kolegama o tehničkim specifikacijama kako bi omogućio proces restauracije, bez navođenja detalja.

Izrael ima dugo iskustvo u postavljanju sistema protivvazdušne odbrane za zaštitu svoje infrastrukture.

"Moramo da dobijemo odobrenja od IATA (Međunarodne asocijacije za vazdušni transport) i FAA (Federalne uprave za avijaciju SAD) što nije lako. I više zavisi od hrabrih odluka međunarodnih partnera za koje verujemo da ćemo ih dobiti", rekao je Šurma.

On je rekao da Ukrajina razmatra ponovno otvaranje aerodroma Borispil ili nekog drugog u zapadnom regionu Lavova, ali da je međunarodno čvorište u blizini Kijeva prioritet.

(Reuters) 

 

Bajden pozvao Kongres da brzo obezbedi dodatnu pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden primio je najviše zvaničnike Kongresa u Beloj kući koje je pozvao da brzo obezbede dodatna finansijska sredstva za podršku Kijevu u ratu protiv ruske agresije koja traje skoro dve godine.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson je tokom sastanka saopštio Bajdenu da je potrebno izvršiti pooštravanje graničnih bezbednosnih mera SAD i da republikanci u Kongresu zahtevaju "suštinsku promenu politike".

(Reuters)

 

Ruske snage preuzele kontrolu nad selom u Donjecku

Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Veseloje u regionu Donjecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Na putu ka (gradu) Donjecku, kao rezultat ‘uspešnih dejstava’ jedinica Južne grupe, oslobođeno je selo Veseloje u Donjecku“, navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Pored toga, ruska avijacija, artiljerija i teški raketni sistemi napali su ljudstvo i opremu tri mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kleščejevke i Andrejevke.

(Tanjug/RIA Novosti)

 

Lavrov: Ispunjava se Putinovo upozorenje

Rusija ni na koji način ne može biti „pobeđena“ u Ukrajini, zemlja će uporno i dosledno ostvariti svoje najavljene ciljeve, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare.

On je podsetio da je o tome već više puta bilo reči.

Lavrov je istakao da Moskva nije protiv sporazuma koje zaključuju druge zemlje sa Ukrajinom i da to ni na koji način ne menja cilj Rusije, kao i da je to predsednik Rusije Vladimir Putin proteklih dana potvrdio.

Ministar je, takođe, podsetio da je Putin više puta govorio i da Rusija ne odbija pregovore o Ukrajini.

- Ruski lider je to rekao još 2022. godine, kada je po nalogu (bivšeg britanskog premijera) Borisa Džonsona i ostalih Anglosaksonaca Kijevu zabranjeno da potpiše već usaglašeni sporazum o reašavanju situacije sa Ruskom Federacijom. To je već bilo odlično poznato još u aprilu 2022. godine - objasnio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je takođe podsetio da je Putin, govoreći 2022. godine tim povodom ponovio da Moskva ne odustaje od pregovora, ali oni koji odugovlače sa tim, treba da shvate da će tako biti teže dogovoriti se.

- Trenutno vidimo da se to upozorenje ispunjava - istakao je ministar.

Ono što Francuska proizvede za godinu dana, Ukrajina potroši za par dana

Francuska za godinu dana proizvede municije kalibra 155 milimetara koliko Ukrajina potroši za nekoliko dana, izjavio je predsednik Odbora Senata za spoljne poslove i odbranu Sedrik Peren.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska svakog dana ispali 5.000-8.000 granata tog kalibra, dok Francuska proizvede svega 20.000 takve municije.

Zapad treba da pomogne Ukrajini da napadnu Krim

Zapad treba da pomogne Oružanim snagama Ukrajine da napadnu Krim, piše novinar portala „Hil“ Glen Hovard.

- Sledeći korak Zapada na Crnom moru biće pomoć Kijevu u napadu na Krim i sprečavanje logistike ruskih vojnika koji deluju na jugu Ukrajine - navodi se u članku.

Autor podseća da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tražio od Zapada nemačke krstareće rakete „taurus“, mada su nemački zvaničnici to odbili zbog bojazni od eskalacije sukoba.

Kijev: Tokom noći oborena 22 ruska drona

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija tokom noći lansirala 33 bespilotne letelice i dve rakete na Ukrajinu, a protivvazduhoplovna odbrana je uništila 22 drona.

- Glavne oblasti napada bile su jug i sever. Vazduhoplovstvo i odbrambene snage Ukrajine uništile su 22 neprijateljske bespilotne letelice. Još nekoliko dronova nije stiglo do svojih ciljeva - saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage na Telegramu.

Ukrajinske civilne i vojne vlasti još nisu izvestile da li je napad izazvao bilo kakve žrtve ili štetu.

Rusi pojačavaju ofanzivu blizu Bahmuta

Ukrajinske artiljerijske jedinice koje se bore u blizini Bahmuta navode da ruska vojska konstantno pojačava ofanzivu, dok se borbe intenziviraju na istoku.

Generalštab Ukrajine potvrđuje da je za 24 časa bilo duplo više borbi nego na kraju prethodne sedmice.

Odesa napadnuta dronovima

Ruske snage napale su dronovima crnomorsku luku Odesa, ima povređenih. 

Vazdušni napadi bili su i u regionima Donjecka i Zaporožja.

Ruske trupe sprečile su ukrajinski udar raketama i dronovima na Belgorod.

U udaru na Harkov poginulo više od 60 plaćenika

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u preciznom udaru na zgradu u Harkovu u utorak ubijeno više od 60 stranih plaćenika, uglavnom Francuza. 

Međutim, lokalne vlasti Harkova navode da je u tom napadu ranjeno 17 ljudi, dok francusko ministarstvo spoljnih poslova zasad ne komentariše tvrdnje iz Moskve.

Ali francuski predsednik Emanuel Makron poručuje iz Davosa da se Rusiji ne može dozvoliti da pobedi u ratu i da Evropljani moraju da pomognu Kijevu.

S druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da u svetu nema dovoljno proizvodnje da bi se zadovoljile potrebe Ukrajine u granatama i oružju.

Rusija bira bazu u Centralnoafričkoj Republici

U isto vreme Rusija i Centralnoafrička Republika biraju lokaciju za rusku vojnu bazu u toj zemlji, navode iz ruske ambasade. Još nije poznato koliko vojnika će biti raspoređeno u bazi, niti kada će se to dogoditi.

Belorusija najavljuje da će, u bliskom savezu s Rusijom, uvesti novu vojnu doktrinu, koja prvi put predviđa upotrebu nuklearnog oružja.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama