"PATNJA MI SLAMA SRCE..." Bliken o situaciji u Pojasu Gaze, objasnio šta je potrebno da se oružani sukob reši

Novosti online

17. 01. 2024. u 17:26

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken danas je poslovnim i političkim liderima u Davosu rekao da ne može da se seti trenutka u svojoj karijeri kada je bilo više globalnih izazova, od rata u Gazi i Ukrajini – do tenzija oko Tajvana.

ПАТЊА МИ СЛАМА СРЦЕ... Бликен о ситуацији у Појасу Газе, објаснио шта је потребно да се оружани сукоб реши

Foto Tanjug/AP

On je tom prilikom ponovio potrebu za stvaranje "puta do palestinske države", uz obrazloženje da "bez toga Izrael neće zaista biti bezbedan".

Opisujući sukob u Gazi kao "mučan", Blinken je rekao da ono što je potrebno da se situacija reši je palestinska država sa strukturom vlade "koja ljudima daje ono što žele i koja radi sa Izraelom da bi bila efikasna".

On je ocenio da ono što je sada drugačije jeste način razmišljanja lidera arapskog i muslimanskog sveta o integraciji Izraela u region i da "smo upravo sada na Bliskom istoku usred onoga što je ljudska tragedija na mnogo načina – i za Izraelce i za Palestince".

- Patnja mi slama srce. Pitanje je šta da se radi - rekao je on tokom uvodne sesije na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom skijalištu Davos.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu vodi desničarsku vladu koja se protivi palestinskoj državnosti.

Blinken je rekao da će Izraelci morati da odluče o svom vođstvu i smeru, jer je na njima da li će zemlja "iskoristiti priliku", dodajući da je to "prelomna tačka" za Bliski istok koja zahteva teške odluke.

Blinken je naglasio da Vašington od gotovo svih zemalja na Bliskom istoku redovno čuje kako su neophodni za stolom u diskusijama na temu okončanja rata Izraela sa militantima Hamasa u Gazi, prenosi Rojters.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)