TRAMP UBEDLJIVO ODNEO POBEDU U AJOVI: Održani prvi izbori za republikanskog kandidata u trci za predsednika SAD

Novosti online

16. 01. 2024. u 07:02

DONALD Tramp, bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, ubedljivo je pobedio na prvom unutarstranačkom glasanju za kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima 2024. godine u SAD, javlja Rojters.

ТРАМП УБЕДЉИВО ОДНЕО ПОБЕДУ У АЈОВИ: Одржани први избори за републиканског кандидата у трци за председника САД

FOTO: Tanjug/AP

Guverner Floride Ron Desantis osvojio je drugo mesto, a bivša ambasadorka u UN Niki Hejli treće mesto, ispred milionera Viveka Ramasvamija.

Tramp je, uprkos četiri optužnice s kojima se trenutno suočava, u Ajovi dobio 50,9 odsto glasova, Desantis 21,4 odsto, a Hejlijeva 19 odsto, dok je Ramasvami osvojio oko 8 odsto glasova, javlja Rojters na osnovu izlaznih anketa.

Ovo je najubedljivija pobeda nekog republikanskog kandidata na unutarstranačkim izborima u Ajovi ikad: dosadašnji "rekorder" bio je Bob Dol, koji je 1988. godine osvojio 12,8 odsto više glasova od svog najbližeg konkurenta.

Milioner Vivek Ramasvami najavio je odmah posle prvih rezultata izbora u Ajovi da se povlači iz trke za republikanskog kandidata za predsednika, i podržao Donalda Trampa, u govoru koji je održao.

I Desantis i Hejlijeva su želeli da osvoje drugo mesto u Ajovi, kako bi ubedili donatore i glasače da su upravo oni alternativa Trampu, a guverner Floride je dosta uložio u kampanju u Ajovi, budući da je posetio svih 99 okruga u ovoj državi, i potrošio milione dolara na reklame. Rojters je ocenio da su ovi rezultati "zadržali i Desantisa i Hejlijevu u trci".

Za osam dana, republikanci u umerenijem Nju Hempširu će birati svog kandidata za izbore, a na osnovu istraživanja javnog mnjenja primetno je da je prednost Trampa u ovoj državi mnogo manja, a da je na ubedljivom drugom mestu Niki Hejli, dok je Desantis daleko iza njih.

Izbore u Ajovi obeležila je veoma niska temperatura (i do minus 43 stepena Celzijusa), koju su glasači "pobedili" kako bi glasali na više od 1.600 glasačkih mesta.

- Tramp je veoma narcisoidan, veoma drzak, ali završava stvari - rekla je Rita Stoun (53), koja je glasala u De Moinu. Kao i kod mnogih drugih republikanskih glasača, i njena glavna briga je stanje na južnoj granici SAD, a "rešenje" koje podržava je zid kojim se Tramp bavio kad je bio predsednik.

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN - Koje države odlučuju pobednika?

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)