"OČIGLEDNA VOJNA AGRESIJA... SITUACIJA JE KRISTALNO JASNA" Rusija oštro osuđuje vazdušne udare na jemenske pobunjenike

Srna

13. 01. 2024. u 10:44

AMERIČKI i britanski udari na položaje Huta u Jemenu predstavljaju očiglednu vojnu agresiju i kršenje Povelje UN, rekao je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

ОЧИГЛЕДНА ВОЈНА АГРЕСИЈА... СИТУАЦИЈА ЈЕ КРИСТАЛНО ЈАСНА Русија оштро осуђује ваздушне ударе на јеменске побуњенике

Foto: profimedia

- Situacija je kristalno jasna. Postupci, takozvane koalicije predstavljaju kršenje člana dva Povelje UN i to je nova vojna agresija kolektivnog Zapada pridodata na dužu listu sličnih akcija na Bliskom istoku - rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti sazvano povodom vazdušnih udara SAD i Britanije na položaje Huta u Jemenu.

Prema njegovim rečima, pseudo-pravna opravdanja Bele kuće ne trpe nikakve kritike.

On je istakao da udari na Jemen nemaju nikakve veze sa pravom na samoodbranu i da, pored toga, nije bilo nikakvog odobrenja Saveta bezbednosti za upotrebu sile, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u Pojasu Gaze, Huti su upozorili da će vršiti napade na Izrael i brodove povezane sa ovom državom koji prolaze kroz vode Crvenog mora i moreuza Bab El Mandeb dok Tel Aviv ne prekine vojnu operaciju pokrenutu protiv palestinske militantne organizacije Hamas.

Prema podacima američke Centralne komande, jemenski Huti su od sredine novembra napali više od 20 vojnih i civilnih brodova u Crvenom moru.

Tokom noći između četvrtka i petka oružane snage SAD i Britanije su izvršile udare iz vazduha na položaje Huta u nekoliko jemenskih gradova, pri čemu su upotrebili letelice, vojne brodove i podmornice.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je vojna akcija preduzeta kao odgovor na "napade Huta bez presedana" na brodove u Crvenom moru i da je to učinjeno u samoodbrani.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)