TO ĆE BITI VELIKA ŠTETA: "Politiko" upozorava - Šta će biti ako se Mađarskoj oduzme pravo glasa zbog Ukrajine

Novosti online

12. 01. 2024. u 17:01

MAĐARSKI premijer Viktor Orban se izjasnio protiv pomoći Ukrajini i protiv njenog ulaska u EU, a evropski lideri razmišljaju kako da zaobiđu njegov veto.

ТО ЋЕ БИТИ ВЕЛИКА ШТЕТА: Политико упозорава - Шта ће бити ако се Мађарској одузме право гласа због Украјине

Foto: Tanjug/AP

Govori se čak i o opciji da mu se oduzme pravo glasa – ali takva odluka dugoročno može samo da naškodi Evropskoj uniji, primećuju novinari "Politika".

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel planira da napusti svoju funkciju ovog juna i da se kandiduje za Evropski parlament. To znači da će, dok se članice EU ne dogovore oko njegovog naslednika, Evropskim savetom predsedavati lider zemlje koja predsedava EU, a to će biti Viktor Orban. 

Mišelovim odlaskom sa ove funkcije, koja pretpostavlja neutralan i uravnotežen pristup – stvara se vakuum, primećuju novinari tog portala. A njega može samo da popuni – Viktor Orban. 

On ima mnogo razloga za neslaganje sa kolegama iz EU, zbog čega koristi svoje pravo veta, posebno da blokira pomoć Ukrajini. "Mađarska drži EU kao taoca", smatra "Politiko".

A novi veto mogao bi da dođe već u februaru, kada se EU ponovo sastane da razgovara o pomoći Ukrajini. Nakon što je Orban u decembru blokirao odluku o novoj pomoći za Ukrajinu, evropski lideri su počeli da razmišljaju o tome kako bi se ona mogla zaobići.

Dok se s jedne strane nadaju da će ipak uspeti da postignu kompromis, na drugom oni razvijaju mehanizme glasanja koji bi zaobišli Mađarsku.

Tako je Ugovorom o EU propisano da u slučaju kršenja evropskih zakona država može biti lišena prava glasa. Da bi to uradili, sve ostale članice EU moraju da glasaju u skladu sa tim. 

Ova opcija se naziva i "nuklearna" jer je najradikalnija, a ako se primeni, to će samom Orbanu dati argumente da dokaže da je Brisel je protiv nas i da se treba boriti.

Štaviše, Orban ima jaku poziciju ne samo u svojoj zemlji, već u drugim delovima Evrope. Pored toga, ove godine će se održati izbori u EU i SAD – na kojima se očekuje da će desničari napraviti dobar rezultat, što bi ojačalo Orbanovu poziciju.

Dakle, ako se Mađarskoj sada oduzme pravo glasa kako bi se odobrila pomoć Ukrajini, to bi dugoročno moglo samo da naškodi Evropskoj uniji, zaključuju novinari "Politika".

BONUS VIDEO: Vučić i Orban stigli na sahranu Ištvana Pastora

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!