RAT U UKRAJINI: Zelenski: Rusija se može zaustaviti; Moskva evakuiše decu iz Belgoroda

Novosti online

10. 01. 2024. u 07:39 >> 17:41

RAT u Ukrajini - 686. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски: Русија се може зауставити; Москва евакуише децу из Белгорода

Foto: EPA/JUSTIN LANE

SAD: Rusija krši Rezoluciju SB UN

Sjedinjene Američke Države i sedam drugih članica optužile su Rusiju da je iskoristila svoj položaj stalne članice Saveta bezbednosti UN tako što je nabavila severnokorejske rakete i ispalila ih na Ukrajinu kršeći rezolucije Saveta.

- Stalni član Saveta bezbednosti koji se dobrovoljno upušta u ova kršenja pokazuje jasnu eksploataciju svog položaja - navodi se u saopštenju stalnih članica Saveta Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država, nestalnih članica Malte, Slovenije i Južne Koreje, kao i Japana. 

Ukrajina i Litvanija počinju rad na sporazumu o bezbednosnim garancijama

Ukrajina i Litvanija počinju da rade na bilateralnom sporazumu o bezbednosnim garancijama kako je predviđeno Zajedničkom deklaracijom G7 o podršci Ukrajini, koja je potpisana u Viljnusu 12. jula 2023. godine.

To je saopštio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku sa predstavnicima masovnih medija u Viljnusu, nakon pregovora sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom.

Zelenski u Litvanija: Rusija se može zaustaviti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Litvaniji izjavio je da su dokazali da se Rusija može zaustaviti, ali da sada moraju da dokažu da su sposobni da uspostave pravedan mir.

Zelenski je, takođe, komentarisao saradnju Ukrajine i Litvanije, istakavši da je neophodno da dve zemlje "ne postanu taoci", kao i da "ne dozvole Rusiji da uništi našu i vašu državnost"

- Zajedno moramo da odredimo koje će nam odluke doneti ova godina. To moraju biti odluke u korist naše slobode - rekao je Zelenski.

Rusija evakuiše decu iz Belgoroda

Desetine školaraca evakuisano je iz ruskog pograničnog grada Belgoroda posle niza ukrajinskih napada, rekao je guverner regiona.

Oko 300 stanovnika već je napustilo Belgorod, što je najveća evakuaciju iz jednog ruskog grada od februaru 2022.

Prva grupa dece otišla je iz Belgoroda u susednu oblast Voronjež, koja je dalje od granice, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov.

- Devedeset troje dece od prvog do četvrtog razreda iz različitih škola grada odmaraće se u dečijim zdravstvenim kampovima - dodao je on.

Ruske snage nastavljaju raketne udare na istoku Ukrajine

Kijev Independent javlja da su dve osobe povređene u gradu Avdijevka na liniji fronta u Donjeckoj oblasti.

Guverner Hersonske oblasti Oleksandr Prokudin rekao je da su dva civila ranjena i da su izvršena 73 napada na to područje, u kojima su oštećena banka, fabrika, obrazovna ustanova i drugi civilni objekti.

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjehubov izvestio je da su ruske snage lansirale rakete S-300 u utorak uveče, oštetivši dečji zdravstveni centar. U napadu nije prijavljeno da ima žrtava.

Napadnute su i oblasti Černihiv, Dnjepropetrovsk, Lugansk, Nikolajev, Sumska i Zaporoška oblast, ali lokalni zvaničnici su prijavili da nema žrtava, navodi se u izveštaju.

Zelenski doputovao u Litvaniju, predstoje posete Estoniji i Letoniji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će nakon današnje posete Litvaniji posetiti Estoniju i Letoniju.

- Estonija, Letonija i Litvanija su naši pouzdani prijatelji i principijelni partneri. Danas sam stigao u Viljnus pre nego što odem u Talin i Rigu - napisao je Zelenski na svom nalogu na mreži X.

Oboren dron iznad Saratovske oblasti

Sistemi PVO oborili su ukrajinski dron na nebu iznad Saratovske oblasti. U Harkovu su noću odjeknule eksplozije. Municija za Ukrajinu je poskupela 5-10 puta, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Švedske Mikael Klaeson. Broj teško ranjenih vojnika Oružanih snaga Ukrajine porastao je za 30 odsto u poslednjih nekoliko nedelja, javljaju mediji.

Masovne racije u Zaporožju

U gradu Zaporožju, koji je privremeno pod kontrolom kijevskih vlasti, počele su masovne racije na muško stanovništvo sa ciljem prinudne mobilizacije, izjavio je šef zaporoškog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Režim Zelenskog u okviru prinudne mobilizacije organizuje racije na ulicama i u minibusevima da bi potom ljude poslao na klanje - rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, za organizovanje racija u grad su došli vojni komesari i prateći vojnici iz Galicije – zapadnih oblasti Ukrajine.

 

Najnoviji brifing ruskog ministarstva odbrane

Glavno iz brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Četiri ukrajinska napada odbijena su na kupjanskom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 145 ljudi, dva borbena pešadijska vozila.

▪Na krasnolimanskom pravcu likvidirano je oko 190 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.
▪Na donjeckom pravcu gubici neprijatelja su iznosili 280 ljudi, dva tenka, dva borbena vozila Bredli.
▪Dva ukrajinska napada su odbijena na južnodonjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 170 ljudi i dva tenka.
▪Na zaporoškom pravcu odbije je napad u području Rabotina, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 40 ljudi. Na hersonskom pravcu ukrajinske trupe su izgubile oko 50 ljudi.
▪Pogođene su dve radionice za sklapanje dronova i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine.

Blinken traži od Micotakica da naoruža Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken tražio je od grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa tokom sastanka 6. januara na ostrvu Krit da nastavi da isporučuje oružje Ukrajini, preneo je portal newsbreak.gr.

Portal tvrdi da je Blinken tokom sastanka tražio isporuku novih sistema naoružanja iz Grčke Ukrajini, „čak je postavio ultimatum od nekoliko dana za konačni odgovor premijera“.

Kako navodi portal, takav zahtev je ucena. Portal ističe da ako Micotakis podlegne ovoj uceni, to će naneti nezamislivu štetu nacionalnim interesima Grčke.

Ukrajina izgubila najiskusnije borce

Ukrajina je u sukobu sa Rusijom izgubila hiljade vojnika, uključujući najiskusnije i najmotivisanije borce, piše američki list Volstrit džornal.

Kako se navodi, ukrajinska kontraofanziva završila se pre nego što je i počela.

Panika u Kijevu: Iran šalje Rusiji novi dron i balističke rakete

Iran je razvio novi napadački dron za ruski rat u Ukrajini i čini se da je blizu toga da Moskvi obezbedi rakete zemlja-zemlja, tvrde obaveštajni bezbednosni izvori za britanske medije.

Moskva: Tajni sastanak o Ukrajini nije imao veze sa rešavanjem krize - to je reklama Zelenskog

Tajni sastanak o Ukrajini, koji su održali Kijev i njegovi saveznici, nije imala nikakve veze sa rešavanjem ukrajinske krize – to je bilo skretanje pažnje na režim Vladimira Zelenskog, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za Sputnjik.

- To je uvežban koncept skretanja političke pažnje, posebno na režim Zelenskog. To je pi-ar njegovog režima. Reč je o konstantnoj aktivnosti u informaciono-političkom prostoru u čijem je centru pažnje tema Zelenskog i svih tih zapadnih ideologija koje su razvijali i širili. To nema nikakve veze sa rešavanjem ukrajinske krize.

To su dve potpuno različite teme koje se međusobno isključuju“, kazala je Zaharova.

Kako je dodala, rešavanje situacije u Ukrajini je mukotrpan posao.

Rusija započinje serijsku proizvodnju Drel bombi, koje smatraju kasetnim

Rusija planira da započne serijsku proizvodnju svoje nove bombe Drel ove godine, preneo je danas TASS. Agencija navodi da bombe Drel imaju mogućnost da samostalno, koristeći inerciju i kliznu putanju do cilja, pređu veće udaljenosti i da eksplodiraju u ''pravom trenutku''.

Ukrajinska vojska: Rusija do sada u ratu izgubila 366.790 vojnika

Rusija je izgubila 366.790 vojnika u Ukrajini od početka rata 24. februara 2022. godine, saopšteno je danas iz Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine. ​

Serija eksplozija u Harkovu

U Harkovu je noću odjeknula serija eksplozija, javljaju ukrajinski mediji, pozivajući se na gradonačelnika grada Igora Terehova.

Cena municije porasla do 10 puta

Načelnik generalštaba švedskih Oružanih snaga Mikael Klaeson saopštio je da su povećane cene municije za ukrajinsku vojsku.

- Cena municije potrebne za vojne operacije u Ukrajini porasla je 5-10 puta u poređenju sa onim što je bila pre sukoba - rekao je za Sveriges radio.

Prema Klaesonovim rečima, intenzivno naoružavanje Evrope i vojne isporuke Ukrajini doveli su do nestašice municije. On je naglasio da to doprinosi ogromnoj potražnji i konkurenciji.

Povećava se broj teško ranjenih ukrajinskih vojnika

Broj teško ranjenih vojnika Oružanih snaga Ukrajine porastao je za 30 odsto u poslednjih nekoliko nedelja, prenosi Ej-Bi-Si njuz, pozivajući se na ukrajinske lekare.

Prema rečima lekara, povećanje broja teško povređenih vojnika povezano je sa pojačanim granatiranjem i udarima bespilotnih letelica duž cele linije fronta.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!