OČUVAĆU VELIČINU FRANCUSKE: Moćna poruka novog premijera Gabrijela Atala

ULOŽIĆU svu svoju energiju, s metodama koje sam uvek koristio na prethodnim funkcijama, utvrđivanjem jasne dijagnostike, ne lažući Francuze, uz pokretanje odlučnih i konkretnih akcija, bez tabua. Reći istinu, reagovati bez čekanja, to će biti moje delovanje na čelu francuske vlade.

ОЧУВАЋУ ВЕЛИЧИНУ ФРАНЦУСКЕ: Моћна порука новог премијера Габријела Атала

Foto: Tanjug/AP

Tim rečima obratio se Gabrijel Atal preuzimajući danas funkciju premijera Francuske.

- Zajedno s predsednikom Republike, imam jedan cilj, da sačuvamo kontrolu nad našom sudbinom i oslobodimo francuski potencijal – kazao je Atal ispred Matinjonske palate preuzimajući funkciju od Elizabet Born.

Istakao je da će raditi na održanju veličine Francuske. To, po njegovim rečima, podrazumeva borbu za održanje francuskog socijalnog modela, solidarnost među građanima, poštovanje autoriteta i drugih ljudi. Među apsolutne prioritete naveo je bezbednost i školstvo, s borbom za sekularnost i protiv nasilja. Naveo je da će mu deviza "sloboda, bratstvo, jednakost" biti vodilja u obavljanju funkcije.

Među glavnim pravcima njegovog delovanja biće i ojačanje zdravstenog sistema, nacionalnog suvereniteta i Evrope boljom kontrolom migracija, kao i očuvanje planete. Istakao je i da rad mora da bude bolje vrednovan. Naročtito je imao reči za srednju klasu, porodice i ljude koji rade i vode zemlju napred, istakavši da je svestan okolnosti u kojima preuzima funciju, jer "mnogi građani sumnjaju u budućnost".

U više navrata zahvalio se predsedniku Makronu na ukazanom poverenju. Podsetio je i na reči koje se često pojavljjuju u javnosti, da je "najmlađi predsednik imenovao najmlađeg premijera."

- U tome vidim samo jedan simbol, odvažnosti i napretka – naglasio je Atal, istakavši važnost poverenja u mladost za čiju budućnost se treba boriti bez predaha.

Opoziciji je poručio da je zajedničko što imaju "budućnost nacije".  

- Nema ničeg lepšeg, jačeg i većeg nego služiti Francuskoj i Francuzima – zaključio je Atal, zahvalivši se dosadašnjoj premijerki na obavljenom poslu.   

Elizabet Born je prethodno Atalu čestitala dolazak u Matinjon, a i ona se zahvalila predsedniku koji joj je dao podršku od 2017, prvo kao ministarki, a zatim i kao premijerki.

- Imaš odlučnost i energiju da vodiš tim i sprovedeš projekte neophodne za našu zemlju – obratila se Atalu.

Kao druga žena premijer u savremenoj istoriji Francuske, poslala je i ličnu poruku svim devojčicama da idu do kraja svojih snova.

- Moj put pokazuje da je sve moguće – kazala je Bornova, dodavši da ostaje još puta da se pređe u pravcu ostvarivanja ravnopravnosti muškaraca i žena.

I Bornova i Atal dobili su ovacije i dug aplauz okupljenih koji rade u Matinjonu.

Na preuzimanje funckcije Atal je, okružen svojom najužom ekipom, došao pešice iz obližnjeg ministarstva obrazovanja u pariskom sedmom arondismanu. Hodao je bez stresa, opušteno, ozbiljnog lica, ali s čestim osmehom. Usput je dobio aplauze nekoliko okupljenih građana na trotoaru. Bornova ga je sačekala sišavši niz stepenice uz koje je bila postrojena garda, usledio je pozdrav uz poljupce, a onda su otišli u kabinet na prvom spratu palate Matinjon, na polusatni razgovor, o tekućim dosijeima i uvođenju u posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ČASOV JAR PADA ZA DVE NEDELJE? Ukrajinske snage vode očajničku borbu za ključni grad