RAT U IZRAELU: Hezbolah demantuje IDF; Bela kuća - U ovom trenutku ne podržavamo prekid vatre između Izraela i Hamasa (FOTO/VIDEO)

Novosti online

09. 01. 2024. u 08:28 >> 02:58

SUKOB Izraela i Hamasa ušao je u 95. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Хезболах демантује ИДФ; Бела кућа - У овом тренутку не подржавамо прекид ватре између Израела и Хамаса (ФОТО/ВИДЕО)

Foto IDF

Hezbolah demantuje IDF: Bardžari je živ

Libanska militantna grupa Hezbolah demantovala je danas tvrdnju izraelske vojske (IDF) da je ubila komandanta Hezbolahove vazdušne jedinice Alija Huseina Bardžija.

-Nije izveden pokušaj ubistva komandanta, kao što je to neprijatelj tvrdio, navodi se u saopštenju, prenosi Gardijan.

Foto Tanjug/AP

Prethodno je portparol IDF-a Danijel Hagari izjavio da je izraelska vojska izvela vazdušni napad na južni Liban u kojem je ubila Bardžija.

On je naveo da je Bardži odgovoran za desetine napada dronom na Izrael, od kojih je jedan izveden pre nekoliko sati na bazu izraelske vojske na severu zemlje.


Izraelska vojska potvrdila ubistvo komandanta vazdušne jedinice Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je izvela vazdušni napad na južni Liban u kojem je ubila komandanta vazdušne jedinice Hezbolaha Alija Huseina Bardžija.

Portparol IDF-a Danijel Hagari je naveo da je Bardži bio odgovoran za desetine napada dronom na Izrael, od kojih je jedan izveden jutros na bazu izraelske vojske na severu zemlje.

Bela kuća: SAD u ovom trenutku ne podržavaju prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa

Bela kuća je ponovila da SAD ne podržavaju prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je na brifingu sa novinarima: „U ovom trenutku ne podržavamo prekid vatre. I u tome nema promene, jer ne verujemo da to sada koristi ikome osim Hamasu“.

Kirbi kaže da SAD trenutno podržavaju „humanitarne pauze, ali ne i opšti prekid vatre“.

SAD: Protest rabina ispred UN i poziv Bajdenu da prihvati prekid vatre

Oko tridesetak rabina i brojni članovi američkih studentskih organizacija protestovali su danas ispred zdanja Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku, pozivajući na prekid vatre u Gazi i tražeći od Bajdenove administracije da podrži rezoluciju Saveta Bezbednosti UN (SB UN) umesto što na nju ulaže veto.

Foto IDF

Proteste su organizovale američke jevrejske grupe, uključujući Jevrejski glas za mir, Jevreji za rasnu i ekonomsku pravdu i Rabini za prekid vatre, prenosi Rojters.

Objave grupa na društvenim mrežama tvrde da je 36 rabina demonstriralo unutar zdanja UN, a list Hafington Post je preneo da su rabini dobili pristup u zgradu u okviru redovnog turističkog obilaska sa vodičem.

UN su zahtevale hitan humanitarni prekid vatre u Gazi zbog ogromnog broja žrtava, ali zvanični Vašington je uložio veto na tu rezoluciju Saveta bezbednosti uz obrazloženje da će to omogućiti Hamasu, koji upravlja Pojasom Gaze, da se oporavi i regrupiše.

Više od tri četvrtine od ukupo 193 članice generalne skupštine UN podržalo je ovaj prošlomesečni zahtev za primirje i isporuku hitne humanitarne pomoći.

Demonstranti su danas u Ujedinjenim nacijama nosili transparente na kojima je pisalo "Bajdene, svet kaže prekid vatre" i "Bajdene, bez ulaganja veta na mir".

Blinken: Tužba Južne Afrike protiv Izraela za genocid neosnovan i remetilački akt

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je tužba koju je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) za genocid, neosnovan i "remetilački akt".

Blinken je u Tel Avivu rekao da tužba za genocid odvlači pažnju od napora da se zaustavi rat Izraela i Hamasa, prenosi AP.

"To je posebno razdražujuće kada se uzme u obzir da oni koji napadaju Izrael, a to su Hamas, Hezbolah i Huti, kao i Iran koji ih podržava, nastavljaju da pozivaju na uništenje Izraela i masovna ubistva Jevreja", rekao je Blinken.

Blinken je potvrdio da je broj žrtava među civilima u Gazi "previsok", posebno kada je reč o stradaloj deci i naveo je brojke UN koje ukazuju da se 90 odsto stanovništva palestinske autonomne teritorije suočava sa akutnim nedostatkom hrane koji će imati doživotne posledice po decu, preneo je londonski Gardijan.

Foto Tanjug/AP

 

Kralj Jordana sutra sa Sisijem i Abasom o Gazi

Jordanski kralj Abdulah sastaće se sutra sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem i predsednikom Palestinskih vlasti Mahmudom Abasom kako bi razgovarali o "ozbiljnom razvoju događaja“ u Pojasu Gaze, javila je jordanska državna novinska agencija.

Izrael Hajom: Vođa Hamasa se krije u tunelima ispod Kan Junisa okružen taocima

Izraelci znaju tačnu lokaciju vojnog vođe Hamasa Jahje Sinvara, koji je  organizovao napade 7. oktobra, ali zbog talaca ne žele da izvedu napad na njega, navodi više izvora.

Sinvar se okružio velikim brojem izraelskih talaca, što sprečava vojsku da pokrene udar, izvestio je list "Izrael hajom".

Slične izjave dao je javnom radiju "Kan" i bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe Amos Jadlin.

Iako izraelska nije komentarisala ove navode, obaveštajni izvori veruju da se Sinvar nalazi u tunelima ispod Kan Junisa.

Šest izraelskih vojnika poginulo kada se neplanirano detonirao eksploziv

Šest izraelskih vojnika poginulo je u eksploziji u centralnom delu Pojasa Gazi, dok je troje poginulo tokom intenzivnih borbi na jugu te palestinske enklave, objavila je izraelska vojska.

Kako je precizirano, šest vojnika rezervista, svi u sastavu inženjerije, poginulo je kada se neplanirano detonirao eksploziv namenjen uništavanju tunela koje je Hamas izgradio u izbegličkom kampu Al Burejidž, u centralnom delu Pojasa Gaze.

U istoj eksploziji povređeno je više lica, od kojih neka ozbiljno. 

Aviokompanija "Er Frans" od 24. januara obnavlja letove za Izrael

Avio-kompanija "Er Frans" će od 24. januara ponovo pokrenuti letove za Izrael, saopštila je portparolka ove firme, precizirajući da će Er Frans obavljati tri leta nedeljno od Pariza do Tel Aviva avionom Erbas A350.

Strani prevoznici su obustavili letove za Izrael kada je ove država 7. oktobra prošle godine stupila u rat sa palestinskim Hamasom, ali postepeno se vraćaju.

Avio-kompanije "Lufthanza", "Svis internešenel erlajns" i "Ostrian erlajns" su ove nedelje obnovili letove za Izrael.

Blinken: Izrael ima podršku SAD da spreči nove napade na zemlju

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i tom prilikom je potvrdio da Izrael ima podršku SAD da spreči nove napade na tu zemlju.

U saopštenju na platformi X, Blinken je dodao da je Netanijahuu naglasio važnost izbegavanja civilne štete, zaštite civilne infrastrukture i obezbeđivanja distribucije humanitarne pomoći širom Gaze.

Broj poginulih Palestinaca od početka sukoba prešao 23.000

Od izbijanja sukoba, 7. oktobra, u izraelskim udarima u Pojasu Gaze ubijeno je 23.210 Palestinaca, a 59.167 je ranjeno, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Kako se dodaje, oko 126 Palestinaca je ubijeno, a 241 je ranjen u prethodna 24 sata.

Poginulo šest izraelskih vojnika

Šest izraelskih vojnika poginulo je juče u Pojasu Gaze kada je navodno eksplodirao eksploziv u kamionu. Ovaj trenutak je uhvaćen na video snimku.

Prema izraelskim izvorima, 30 vojnika i oficira je povređeno od posledica eksplozije kamiona sa eksplozivom u Pojasu Gaze, a poginulo je šest vojnika.

Zvaničnici SZO zabrinuti zbog situacije u Pojasu Gaze

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije izrazili su zabrinutost zbog mogućeg kolapsa bolnica u južnoj Gazi jer se sukobi oko grada Kan Junisa zaoštravaju, pri čemu se mnogo medicinskog osoblja i pacijenata evakuiše kako bi spasili živote.

„Ono što vidimo je zaista zabrinjavajuće u vezi mnogih bolnica i intenziviranja neprijateljstava, veoma blizu Evropske bolnice u Gazi“, rekao je Šon Kejsi, koordinator timova hitne medicinske pomoći SZO u Gazi na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Kejsi je ukazao da je primetno da se zdravstveni sistem urušava veoma brzim tempom i naveo podatak da je oko 600 pacijenata napustilo jednu medicinsku ustanovu.

Ekspolozija u Safedu

Izraelski mediji javljaju da je dron napunjen eksplozivom lansiran iz Libana eksplodirao u štabu Severne komande izraelske vojske u Safedu.

Nemačka i Egipat saglasni - Gaza i Zapadna obala pripadaju Palestincima

Nemačka i Egipat saglasni su da Pojas Gaze i Zapadna obala pripadaju Palestincima, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom posete Kairu.

Analena Berbok je rekla da se patnja Palestinaca u Pojasu Gaze ne može nastaviti i poručila da su potrebne konkretne mere kako bi se obezbedila pomoć ljudima u toj palestinskoj enklavi, prenosi Rojters.

Ona je dodala da međunarodna zajednica ima obavezu da organizuje bezbednost u Pojasu Gaze posle rata, a da „reformisana palestinska uprava“ mora da ima ključnu ulogu u budućnosti.

Berbokova je istakla i da Hamas treba da položi oružje.

Ona je najavila i da će kasnije u toku dana posetiti granični prelaz Rafa i navela da je potreban bolji pristup Pojasu Gaze, posebno na severu.

Hezbolah dronovima napao sedište Severne komande izraelske vojske

Hezbolah je objavio da je sa nekoliko dronova napao sedište Severne komande izraelske vojske u Safedu, na severu Izraela. Izraelska vojska se ovim povodom zasad nije oglasila.

Sirene za vazdušnu opasnost u Izraelu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se na severu Izraela, na granici sa Libanom.

Hercog sa Blinkenom, kritikovao tužbu za genocid protiv Izraela

Predsednik Izraela Isak Hercog izjavio je da „nema ništa groznije i besmislenije“ od tužbe podnete Međunarodnom sudu pravde, kojom se Izrael optužuje za genocid nad Palestincima u ratu protiv Hamasa.

Hercog je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji boravi u Tel Avivu, kritikovao Južnu Afriku zbog podnošenja tužbe, čije saslušanje treba da počne u četvrtak, i zahvalio se Vašingtonu na podršci Izraelu, prenosi Rojters.

U podnesku Južne Afrike navedeno je da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta i odnosi se na pokušaj uništenja naroda u celini ili delimično.

Južna Afrika traži od suda da izda privremene mere kojima bi Izraelu bilo naloženo da prekine svoje vojne operacije u Gazi i smatra da su te mere neophodne zarad, kako se navodi, sprečavanja teške i nepopravljive štete po prava palestinskog naroda.

Blinken bi kasnije trebalo da se sastane i sa drugim najvišim izraelskim zvaničnicima, uključujući premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta

Operacije u Kan Junisu

Izraelska vojska proširila je kopnene operacije u Kan Junisu, u južnom delu Pojasa Gaze, a u vazdušnim udarima proteklog dana ubijeno je oko 40 pripadnika Hamasa, saopštile su izraelske odbrambene snage.

IDF saopštio - poginula četiri vojnika u borbama u Gazi

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su četiri vojnika poginula u borbama u Pojasu Gaze, čime je broj poginulih u kopnenoj ofanzivi na Hamas povećan na 180.

Blinken pozvao Izrael da smanji intenzitet borbi u Gazi

Američki državni sekretar Antoni Blinken očekuje da će se fokusirati na plan Izraela da pređe na treću fazu rata protiv Hamasa, rekao je visoki američki zvaničnik za Si-En-En.

Zvaničnik dodaje da će Blinken i njegov tim potaknuti izraelsko ratno rukovodstvo na „skori“ prelazak u sledeću fazu, u kojoj će doći do smanjenja intenziteta borbi i mogućeg povratka stanovnika Gaze svojim domovima u severnom delu ove regije.

IDF razbija bespravnu izgradnju naseljenika na Zapadnoj obali

Snage IDF-a srušile su preko noći bespravno izgrađeno naselje doseljenika u isturenoj postaji Pnei Kedem u regionu Guš Ekion na Zapadnoj obali, prema izveštajima.

BONUS VIDEO: "JEDINO MESTO GDE SE MOŽEMO OPUSTITI": Porodice u Gazi predah od rata traže na morskoj obali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici