STAĆE I VOZOVI U CELOJ ZEMLJI?! Mašinovođe u Nemačkoj prete štrajkom, čeka se zvanična odluka "Dojče bana"

Novosti online

08. 01. 2024. u 13:08

SINDIKAT nemačkih mašinovođa GDL je pozvao na višednevni štrajk u toj zemlji koji bi trebalo da počne u sredu uveče, objavio je Velt.

СТАЋЕ И ВОЗОВИ У ЦЕЛОЈ ЗЕМЉИ?! Машиновође у Немачкој прете штрајком, чека се званична одлука Дојче бана

Foto: Printskrin Jutjub/Reuters

Navodi se da bi ova obustava rada trebalo da potraje do petka uveče, a nemačka železnička kompanija "Dojče ban" želi da sudski zabrani taj štrajk.

Navodi se da "Dojče ban" planira da iskoristi pravne mere kako bi zaustavio namere mašinovođa.

Ta kompanija je danas saopštila da su pokrenuli proces na Sudu rada u Frankfurtu iz kojeg je potvrđeno da su primili zahtev "Dojče bana", piše Di Velt.

Navodi se da železnička kompanija smatra ovaj štrajk disproporcionalnim i dovodi u pitanje da li GDL uopšte može da pregovara sa "Dojče banom".

Tokom popodneva bi trebalo da bude poznato kada će biti održano suđenje u Frankfurtu.

Navodi se da je GDL prvobitno planirao da započne danas, kada je Nemačka blokirana protestom poljoprivrednika koji su dovezli traktore u Berlin, Minhen i druge gradove, preneo je Kurir.

Zašto se protestuje?

Podsetimo, paori su otpočeli blokade zbog najavljenih rezova u nemačkom budžetu za poljoprivrednike. Tom odlukom vlade, koja je donesena nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje, nastala je "rupa" od 17 milijardi evra za brojne subvencije.

- Situacija je dovoljno bila teška, a porezi na poljoprivredni dizel i vozila bili su poslednja kap koja je prelila čašu. Poslednjih godina samo smo postali robovi birokratije - poručio je poljoprivrednik i vođa sastanka Robert Ilihman.

Zabrinute i bezbednosne službe

Zbog moguće eskalacije ovih protesta poljoprivrednika i njihove radikalizacije zabrinute su i bezbednosne službe.

- Ovo je opasno, trenutno smo zabrinuti da će protesti zaživeti sami po sebi. Biće veoma masovni danas, verovatno najveći protest u posleratnoj istoriji - istakao je službenik državne bezbednosti za "Bild".

BONUS VIDEO: MINHEN ZATRPAN SNEGOM NAKON ZIMSKE OLUJE: Haos na putevima u južnoj Nemačkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)