BAJDEN SE ''IZVLAČI'' IZ RATOVA: Šefu Bele kuće se uoči izbora tope glasovi zbog podrške sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku

A.Vojinović

29. 12. 2023. u 07:00

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden insistira na podršci Kijevu i Tel Avivu i govori da borbe ne treba prekidati. Ali, lider demokrata, zapravo, želi da se tiho "izvuče" iz ratova koji mu već tope podršku glasača u izbornoj godini.

БАЈДЕН СЕ ИЗВЛАЧИ ИЗ РАТОВА: Шефу Беле куће се уочи избора топе гласови због подршке сукобима у Украјини и на Блиском истоку

Tanjug

Izvori "Politika", koji iznosi ova zapažanja, navode da su SAD i EU odustale od pobede Ukrajine nad Rusijom u korist sporazumnog rešenja koje bi moglo uključiti i ustupanje neke teritorije Moskvi. Dodaje se da američki i evropski zvaničnici, zajedno sa Ukrajincima, sad razgovaraju o preraspoređivanju kijevskih snaga dalje od "uglavnom neuspešne ukrajinske kontraofanzive u jaču odbrambenu poziciju protiv ruskih snaga na istoku".

- Veći deo ovog strateškog pomeranja ka odbrani usmeren je na jačanje pozicije Ukrajine u pregovorima... Želimo da Ukrajina ima najjaču poziciju kada to dođe - izjavio je portparol Bele kuće, koji insistira na anonimnosti.

Drugi zvaničnik iz Kongresa izjavio je da rasprave o mirovnim pregovorima počinju, ali da, kako je istakao, Bajdenova administracija ne može javno da odstupi od svog stava zbog političkog rizika.

Lider demokrata će, tako, u novu 2024. godinu, u kojoj ga verovatno čeka novi okršaj sa bivšim rivalom Donaldom Trampom, ući vezan za dva velika sukoba koja nisu ni blizu kraja, što bi moglo da mu oteža put do pobede na predsedničkim izborima. Ankete pokazuju da se podrška Bajdenu kod mladih, naklonjenijih demokratama, poljuljala otkako se rat Izraela i Hamasa produbio.

Prema istraživanju koje su sproveli "Njujork Tajms" i koledž Sijena, 72 odsto, odnosno oko tri četvrtine birača od 18 do 29 godina ne odobrava način na koji Bajden rešava sukob u Gazi. Osim toga, stanovnicima Amerike ne sviđa se ni što značajan deo kolača iz budžeta SAD odlazi Ukrajini.

SAD takođe strahuju da sukob na Bliskom istoku ne preraste u regionalni, sa učestalijom razmenom vatre izvan Pojasa Gaze, između Izraela i Libana, Irana i SAD.

- Ne želimo da vidimo drugi front protiv Hezbolaha - rekao je nedavno portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Tramp je, inače, prema istraživanju koje je sproveo američki list "Volstrit džurnal" u blagoj prednosti u odnosu na Bajdena, sa razlikom od četiri procenta, 47 prema 43 odsto. Bajdenu takođe ne idu naruku ni sudski procesi protiv njegovog sina Hantera, zbog mutnih poslova, i Džoove, navodne, umešanosti u neke od njih, što je dovelo do toga da republikanci u Predstavničkom domu pokrenu istragu o njegovom opozivu.

- Vašington treba da shvati uzaludnost napora da Rusiju porazi na bojnom polju. On šalje krvavi novogodišnji poklon Kijevu... sve dok ima dovoljno novca - zaključio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, komentarišući poslednji korak SAD da obezbede tek oko 250 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

Mičigen uz Trampa

VRHOVNI sud Mičigena odbacio je pokušaj uklanjanja bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa sa glasačkih listića na predsedničkim izborima 2024. godine. Tramp je pozdravio odluku, dodavši da se mora sprečiti da izbori 2024. godine budu "namešteni i pokradeni". U međuvremenu, Republikanska stranka uložila je žalbu na odluku Vrhovnog suda Kolorada kojom je Tramp diskvalifikovan sa predsedničkih izbora u toj državi. Dodaje se da bi uklanjanjem Trampa sa glasačkog listića bila učinjena "medveđa usluga" SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)