RAT U IZRAELU: Šin Bet imao tačne informacije o vremenu napada Hamasa; Hezbolah ispalio 70 raketa, napad i na Golan (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 12. 2023. u 08:22 >> 01:10

RAT u Izraelu - 82. dan

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Шин Бет имао тачне информације о времену напада Хамаса; Хезболах испалио 70 ракета, напад и на Голан (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

IDF pokušava da preseče enklavu na dva dela; Hezbolah napad položaje uz granicu sa Libanom (VIDEO/MAPA)

Na severozapadu pojasa Gaze, nastavljaju se borbe za razvoj oblasti An-Nazla u Džabaliji. U obalskoj zoni, izraelske trupe pokušavaju da napreduju do rezervoara Šeik Radvan, a u oblasti Ad-Daraj, IDF je blizu potpunog presecanja najveće enklave na dva dela.

Ilustracija telegram rybar


U dolini Gaze, Izraelci pokušavaju da prošire zonu kontrole na Al-Mughrak, Az-Zahra i Juhr ad-Dik. Međutim, uspešna ofanziva jugoistočno od Al-Bureija omogućiće im da uspešno reše ovaj problem.

Na jugu enklave, izraelske trupe su uspele da zauzmu gradsku većnicu Kan Junisa u blizini centralnog gradskog trga, a na istoku, u oblasti Abasan al-Džadid, uspele su da napreduju kroz poljoprivredno zemljište.


Nastavljaju se razmene udaraca na granici sa Libanom. Izraelsko ratno vazduhoplovstvo sinoć je prvi put izvelo udare na Bint Džebel: poginula su tri civila. Kao odgovor, Hezbolah je ispalio najmanje 70 raketa na teritoriju Izraela.

Na Zapadnoj obali, izraelske snage bezbednosti izvele su tradicionalne racije u gradovima. Završena je i operacija IDF u kampu Nur Šams u Tulkarmu, gde je nekoliko militanata i njihovih objekata uništeno tokom sukoba.

 

Napad na Golansku visoravan

Iračke milicije koje podržava Iran preuzele su odgovornost za lansiranje drona koji se srušio na Golanu Islamski otpor u Iraku, koalicija paravojnih grupa koje podržava Iran, preuzima odgovornost za lansiranje drona koji se srušio u blizini mošava Eliad na jugu Golanske visoravni. U saopštenju milicija se navodi da su napad izveli koristeći "odgovarajuće oružje", bez detaljnijeg objašnjenja.

Shahed - 136 Foto MO Irana

Šin Bet imao tačne informacije o vremenu velikog napada Hamasa

Mesecima pre Hamasovog napada 7. oktobra, bezbednosna služba Šin Bet je dobila obaveštajne podatke da palestinska teroristička grupa planira da izvede „veliki potez“, dajući tačno vreme u kome je masovna invazija zaista izvršena — ali informacija je predstavljena kao beznačajno, prema televizijskom izveštaju ove večeri.

Foto: Profimedia/Vikipedija

Makron razgovarao sa Netanjahuom

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je večeras telefonom sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom o neophodnosti rada na postizanju trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze, uz pomoć svih regionalnih i međunarodnih partnera.

Kako je saopšteno iz Jelisejske palate, Francuska će sarađivati sa Jordanom u narednom periodu kada je reč o humanitarnim operacijama u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Foto: Profimedia

Iz kabineta izraelskog premijera rečeno je da su Netanijahu i Makron razgovarali o napadima jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru, prekograničnoj razmeni vatre između izraelske vojske i Hezbolaha u Libanu i o ratu Izraela protiv Hamasa u Gazi, preneo je Tajms of Izrael.

Propalestinski demonstranti blokirali prilaze aerodromima u Njujorku i Los Anđelesu

Propalestinski demonstranti danas su na kratko blokirali prilazne puteve aerodromima u Njujorku i Los Anđelesu, primoravajući neke putnike da krenu peške kako bi zaobišli zakrčeni put.

Ove demonstracije su izazvale gužvu u saobraćaju na periferiji njujorškog međunarodnog aerodroma "Džon F. Kenedi" i međunarodnog aerodroma u Los Anđelesu, prenosi AP.

U Njujorku, aktivisti su držali transparente sa zahtevom za okončanje rata između Izraela i Hamasa i proširenje prava Palestinaca, što je dovelo do zastoja saobraćaja na autoputu koji vodi do aerodroma na oko 20 minuta.

Stiv Berns, portparol uprava Njujorka i Nju Džersija saopštio je da je uhapšeno 26 ljudi, kao i da su obezbeđena dva autobusa za prevoz putnika do aerodroma.

U isto vreme, u Los Anđelesu je druga grupa aktivista zatvorila glavnu saobraćajnicu koja vodi do međunarodnog aerodroma u tom gradu.

Potparol losanđeleske policije izjavio je da je 35 osoba uhapšeno zbog nereda, dok je jedna privedena zbog napada na policajca, koji nije povređen.

Oglasio se generalni direktor SZO

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus ponovio je danas pozive međunarodnim zajednicama da "preduzmu hitne korake za ublažavanje ozbiljne opasnosti" s kojom se suočava narod Gaze.

On je istakao da bezbednost osoblja SZO i kontinuitet operacija zavise od toga da li će više hrane odmah da stigne u čitavu Gazu, preneo je Gadijan.

"Moje kolege su takođe direktno i lično pogođene sukobom, baš kao i svi u Gazi, a ja i dalje dobijam srceparajuće vesti o gubitku članova porodice naših zaposlenih u enklavi", navodi Gebrejesus.

SZO je saopštila da su njeni timovi preduzeli misije "visokog rizika" da isporuče neophodne zalihe bolnicama u severnoj i južnoj Gazi, uključujući bolnicu Al Šifa i palestinsko društvo Crvenog polumeseca Al Amal.

Ganc: Situacija na severnoj granici Izraela sa Libanom mora da se promeni

Izraelski ministar Beni Ganc izjavio je danas da situacija na severnoj granici Izraela sa Libanom mora da se promeni.

Ganc je ocenio da je vreme za diplomatsko rešenje na izmaku, preneo je Rojters.

"Ako svet i libanska vlada ne reaguju da spreče vatru na stanovnike severnog Izraela i da udalje Hezbolah od granice, Izraelske odbrambene snage (IDF) će to učiniti", rekao je on.

Halevi: Izraelske snage "na visokom nivou pripravnosti" zbog napada Hezbolaha

Načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), general-potpukovnik Herci Halevi, izjavio je danas da je vojska te zemlje "na visokom nivou pripravnosti" zbog napada Hezbolaha iz južnog Libana.

Desetine hiljada stanovnika severnog Izraela evakuisano je iz svojih zajednica, usled svakodnevnih napada Hezbolaha raketama i dronovima na tu regiju, prenosi Tajms of Izrael.

"IDF je u veoma visokom stanju pripravnosti. Do sada je kampanja ovde (na granici Izraela i Libana) vođena korektno i pedantno i tako treba da se nastavi. Nećemo vraćati stanovnike nazad bez garantovane sigurnosti i osećaja sigurnosti", rekao je Halevi.

Načelnik Generalštaba IDF kazao je da je prvi zadatak vojske da vrati raseljene izraelske stanovnike nazad, ali da će biti potrebno vreme da bi se to postiglo.

Halevi je naglasio da su odobreni planovi za budućnost i da Izrael mora biti spreman za ofanzivu, ukoliko bude bilo neophodno, piše Tajms of Izrael.

Hezbolah podelio video napada na izraelske vojnike?

Libanski Hezbolah objavio je video za koji tvrdi da dokumentuje trenutak napada na grupu izraelskih vojnika koji su bili stacionirani u jednoj hrišćanskoj crkvi na libansko-izraelskoj granici.

Entoni Blinken u poseti Bliskom Istoku?

Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi krajem sledeće nedelje da poseti Bliski istok gde će sa tamošnjim zvaničnicima razgovarati o ratu u Gazi, piše portal „Aksios“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Očekuje se da će Blinken posetiti Izrael, Zapadnu obalu, Jordan, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar.

To bi bila četvrta Blinkenova poseta Bliskom istoku od početka sukoba Izraela i Hamasa, 7. oktobra.

Oglasio se prvi čovek Kube

Predsednik Kube Migel Dijaz Kanel optužio je Izrael da je počinio genocid u Gazi, dodavši da to predstavlja „poniženje za čitavo čovečanstvo“.

„Kuba, koja nikada neće biti među ravnodušnima, iznova diže glas u znak podrške Palestini“, napisao je Dijaz Kanel na društvenoj mreži X.

Kubanski parlament je prošle nedelje usvojio deklaraciju kojom se izražava podrška palestinskom narodu i njegovoj težnji za osnivanjem države.

Najmanje 20 mrtvih u napadu na bolnicu u oblasti Kan Junis

Najmanje 20 osoba je poginulo u izraelskom napadu na oblast u blizini bolnice „Amal“ u Kan Junisu, gradu u južnom delu Pojasa Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Izraelska vojska je prethodno saopštila da se njihove tri specijalne jedinice bore protiv Hamasa „duboko u Kan Junisu“.

U saopštenju se tvrdi da su izraelske snage uništile infrastrukturu Hamasa i ubile veliki broj operativaca, ne precizirajući koliko.

Erdogan: Koja je razlika između Netanjahua i Hitlera

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne razlikuje od Adolfa Hitlera, a izraelske napade na Gazu je uporedio sa nacističkim progonom Jevreja. Opširnije pročitajte OVDE.

Postepeno se vraćaju telekomunikacione usluge u Pojasu Gaze

Palestinski operater mobilne telefonije Paltel saopštio je da se u centralnim i južnim delovima Pojasa Gaze postepeno vraćaju telekomunikacione usluge i internet nakon što su prethodno potpuno bile u prekidu.

Hezbolah preuzeo odgovornost za napad na kubic Roš Hanikra

Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad sa najmanje 18 raketa na kibuc Roš Hanikra na severu Izraela.

Pripadnici Hezbolaha gađali su izraelske vojne položaje u blizini mornaričke baze.

„Gvozdena kupola“ presrela je najmanje šest raketa, preneo je „Tajms of Izrael“.

IDF: Troje vojnika poginulo u borbama u Gazi

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je troje njenih pripadnika poginulo u borba sa borcima Hamasa unutar Pojasa Gaze u poslednja 24 sata.

IDF je preneo da je ukupan broj poginulih vojnika od početka sukoba 7. oktobra 164.

Gaza: U prekidu internet i telekomunikacione usluge

Palestinski operater mobilne telefonije Paltel je saopštio da su u Pojasu Gaze u prekidu telekomunikacione i internet usluge.

"Doživeli smo potpuni slom zbog ofanzive koja je u toku", navode u Paltel-u.

Izrael napao položaje Hezbolaha u Libanu

Najmanje tri osobe su poginule, a jedna je ranjena, u novom izraelskom napadu na položaje Hezbolaha na jugu Libana, izvestili su libanski mediji, a prenosi Gardijan.

Hezbolah je danas preuzeo odgovornost za napad sa najmanje 18 raketa na izraelsku oblast Roš Hanikra.

Militanti tvrde da su gađali izraelsku vojnu poziciju u blizini mornaričke baze u toj oblasti, prenosi Tajms of Izrael.

Najmanje šest raketa presreo je izraelski sistem protivvazdušne odbrane Iron, a nema neposrednih izveštaja o povređenima ili šteti.

Izraelski ministar odbrane: U ratu smo na više frontova

Ministar odbrane Izraela Joav Galant istakao je da je izraelska vojska uključena u rat na više frontova i najavio vojne operacije širom Bliskog istoka.

Galant je tokom izveštaja koji je podnosio Knesetu, izraelskoj skupštini, naglasio da je zemlja na udaru sedam neprijatelja – Hamasa, Libana, Sirije, Zapadne obale, Iraka, Jemena i Irana.

Izraelska vojska: Kopnenu ofanzivu proširujemo na centralnu Gazu

Izraelska vojska je saopštila da je kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze proširila na izbegličke kampove u centralnom delu palestinske enklave – Nuseirat i Magazu.

Koordinator hitnih medicinskih timova Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Šon Kejsi je izjavio da je u bolnicu El Aksa u Gazi tokom ponedeljka dovezeno više od 100 pacijenata u roku od 30 minuta, ali i više od 100 tela žrtava.

Palestinski ministar: Šest osoba ubijeno na Zapadnoj obali

Šest osoba je ubijeno, a nekoliko povređeno u izraelskoj raciji u blizini Tulkarema na Zapadnoj obali, saopštio je palestinski ministar zdravlja, prenosi Rojters.

Kako se navodi, teško povređeni su prevezeni u bolnicu u Tulkaremu.

Palestinska novinska agencija VAFA javila je da je izraelska vojska dronom napala Tulkarem.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)