UDARI NEVIĐENI OD RATA U VIJETNAMU : Preko 500 kratera, širih od 12 metara, od bombi teških oko 900 kilograma ZA KARTON

I.S.

24. 12. 2023. u 07:00

TOKOM prvog meseca ratovanja protiv palestinskog ekstremističkog Hamasa, Izrael je na Pojas Gaze bacio na stotine bombi. Satelitski snimci iz tog perioda otkrivaju više od 500 kratera od izraelskih bombi, prečnika većeg od 12 metara, koje ostavljaju bombe teške oko 900 kilograma. Mnoge su pogađale ljude na udaljenosti većoj od 300 metara, pokazuju analize Si-En-Ena i kompanije za veštačku inteligenciju "Sintetik".

УДАРИ НЕВИЂЕНИ ОД РАТА У ВИЈЕТНАМУ : Преко 500 кратера, ширих од 12 метара, од бомби тешких око 900 килограма ЗА КАРТОН

Tanjug

- Takve bombe nisu viđene od rata u Vijetnamu. Ti projektili su četiri puta teži od najvećih koje su SAD bacile na Islamsku državu u Mosulu u Iraku - ističe Si-En-En.

Stručnjaci kažu da je upotreba teške municije izazvala veliki broj žrtava u Pojasu, jer je palestinska enklava najgušće naseljeno područje na svetu.

- Upotreba bombi od oko 900 kilograma u oblasti gusto naseljenoj, kao što je Gaza, znači da će biti potrebne decenije da se stanovništvo oporavi - kaže Džon Čepel, advokat i pravni saradnik u kompaniji Sivik sa sedištem u Vašingtonu, fokusiranoj na minimiziranje civilnih žrtava u sukobima.

Izrael se našao pod međunarodnim pritiskom zbog razmera razaranja u Gazi, a čak ga je i američki predsednik Džozef Bajden optužio za "neselektivno bombardovanje". U odgovoru, izraelski zvaničnici poručuju da je teška municija neophodna za eliminisanje Hamasa i njegovih, duboko ukopanih, betonskih tunela, kao i da čine sve da smanje broj civilnih žrtava.

Broj ubijenih u Pojasu Gaze od početka sukoba 7. oktobra porastao je na 20.057, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja koje kontroliše Hamas. Ranjen je veći deo od oko dva miliona stanovnika Pojasa.

No, IDF je počela da poziva stanovnike grada Bureija u centralnom delu Gaze da se evakuišu na jug i krenu ka skloništima u Deir al-Balahu, jer se kopnena ofanziva izraelske vojske širi. Avičaj Adrae, portparol IDF, objavio je mapu zona iz kojih treba da se ljudi evakuišu. On je, takođe, rekao da je glavni auto-put Gaze sever-jug, Salah ad-Din, u oblastima severoistočno od Kan Junisa i dalje zona sukoba. IDF će, kako kaže, olakšati kretanje civila kroz obilaznicu duž obale. Adrae je kazao i da će IDF, iz humanitarnih razloga, napraviti taktičke pauze u vojnim aktivnostima u zapadnim naseljima Rafe u južnom delu Gaze, između 10.00 i 14.00 sati.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su borbeni avioni izveli vazdušne napade na niz lokacija Hezbolaha u Libanu kao odgovor na raketnu vatru na severni deo Izraela. Na meti napada našle su se vojne baze Hezbolaha i drugi infrastrukturni objekti koji pripadaju toj terorističkoj grupi, preneo je "Tajms of Izrael". Oko 20 raketa ispaljeno je iz Libana na oblast Šomera na severu Izraela, uz dodatnu raketnu paljbu na druga područja duž granice. Odgovornost za raketni napad na Šomeru preuzeo je Hezbolah.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)