VELIKO "NE" PAPA FRANJI Ukrajinska grkokatolička crkva: "Odluka o blagoslovu istopolnih brakova ne važi za nas"

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

23. 12. 2023. u 21:03

POGLAVAR ukrajinske grko-katoličke crkve Svjatoslav Ševčuk rekao je da se dokument koji je ove nedelje podržao papa Franja, a kojim se dozvoljava da katolički sveštenici blagosiljaju istopolne zajednice, ne odonosi na njegovu crkvu i učenje.

ВЕЛИКО НЕ ПАПА ФРАЊИ Украјинска гркокатоличка црква: Одлука о благослову истополних бракова не важи за нас

Foto: Profimedia

Prema rečima Ševčuka, vatikanski dokument "tumači pastoralan smisao blagoslova u latinskoj crkvi", ali se, kako dalje tvrdi, u njemu ne pominju pitanja koja se odnose na istočnu ili grko-katoličku crkvu, prenosi Rojters.

- Dakle, ova deklaracija odnosi se isključivo na latinsku crkvu i nema pravnu snagu za vernike ukrajinske i grko-katoličke crkve -  rekao je Ševčuk.

On je naglasio da se blagoslov ne može odvojiti od crkvenog učenja.

- I ni na koji način ne može biti u suprotnosti sa učenjem katoličke crkve o porodici kao vernom, neraskidivom, i plodnom jedinstvu ljubavi između muškarca i žene - dodao je poglavar ukrajinske grkokatoličke crkve.

Ta crkva istočnog obreda bogosluženje vrši po sličnim obredima pravoslavnoj veri, ali je u zajednici sa Rimom od sporazuma iz 16. veka. 

U dokumentu vatikanske doktrinarne kancelarije navodi se da rimokatolički sveštenici mogu da daju blagoslove istopolnim parovima sve dok se oni ne sprovode u okviru redovnih crkvenih obreda ili liturgije. 

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)