STUDENTI SPAS TRAŽILI ČAK I NA SIMSU: U pucnjavi na Karlovom univerzitetu u centru Praga ubijeno najmanje 15 ljudi

A.Vojinović

22. 12. 2023. u 07:00

MOTIV koji je nagnao češkog studenta Fakulteta umetnosti Davida Kozaka (24) da otvori oružanu paljbu na kolege usred dana na univerztitetu u centru Praga nije odmah bio poznat. Ali, rezultat njegovog krvavog pira, pre nego što je eliminisan, bilo je najmanje 15 mrtvih i bar 24 ranjenih.

СТУДЕНТИ СПАС ТРАЖИЛИ ЧАК И НА СИМСУ: У пуцњави на Карловом универзитету у центру Прага убијено најмање 15 људи

Foto Tanjug/AP

Organi reda na konferenciji za medije izjavili su da napad ne mogu da okarakterišu kao terorizam i da je verovatno da je napadač bio inspirisan sličnim masakrima koji su se ranije dešavali. Policija je, takođe, saopštila da je otac napadača juče pronađen mrtav, a sumnja se da ga je ubio David.    

Vatru je Kozak otvorio oko 15 časova po lokalnom vremenu na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u samom centru Praga, nedaleko od Karlovog mosta. Pošto je napadač eliminisan, policija je evakuisala zgradu.

Zbog pucnjave je odmah zatvoren i Trg Jana Plaha, na kome se nalazi fakultet. U nekoliko okolnih ulica građani su upozoreni da se klone mesta zločina i ostanu u kućama.

U mejlu upućenom zaposlenima Filozofskog fakulteta, koji se nalazi u blizini čuvenog Karlovog mosta, a u čiji je uvid imao "Rojters", osoblje je upozoreno da je u toku pucnjava:

- Ostanite, ne idite nigde, ako ste u kancelarijama, zaključajte ih i postavite nameštaj ispred vrata, ugasite svetla.

Studenti su od napadača bežali po hodnicima fakulteta, dok su pojedini našli zaklon čak na simsu prozora!

- Trenutno sam zaglavljen u svojoj učionici u Pragu. Zaključao sam vrata pre nego što je napadač pokušao da ih otvori - napisao je Jakob Vajcman, jedan od studenata Filozofskog fakulteta, na "Isku".

Na fotografijama koje su se juče brzinom munje delile na društvenim mrežama prikazan je muškarac u crnom duksu kako stoji na terasi zgrade. Na drugoj fotografiji prikazan je kako se kreće hodnicima sa oružjem u rukama.

Centrom Praga juče je vladala haotična atmosfera. Građani i turisti koji su se u trenutku pucnjave našli u blizini počeli su masovno da beže. U video-snimku objavljenom na društvenim mrežama vide se ljudi kako unezvereno trče preko Karlovog mosta.

- Odjednom sam čula pucnjavu - rekla je čaškim medijima jedna od očevidaca.

Britanac iz Australije Targ Pejšns, koji je odseo u stanu u blizini fakulteta, rekao je za Bi-Bi-Si da je čuo "veliku pucnjavu".

- Pogledao sam sa balkona i video policiju kako dolazi. Nekoliko policajaca je imalo problem da spreči ljude da idu prema mestu gde se desila tragedija - ispričao je on.

Češki premijer Petr Fijala zbog iznenadne tragedije koja je zadesila prestonicu Češke otkazao je prethodne planove i vratio se u Prag.

- Usled tragičnih događaja na Filozofskom fakultetu, otkazao sam program rada u Olomoucu i vraćam se u Prag. U kontaktu sam s ministrom unutrašnjih poslova i policijom - objavio je Fijala na "Iksu".

Gradonačelnik Praga Bohuslav Svoboda dodao je da je šokiran incidentom i pozvao građane da budu oprezni. Na mesto zločina otišao je i češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan.

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen izrazila je saučešće porodicama ubijenih, rekavši da je "šokirana besmislenim nasiljem koje je u Pragu odnelo nekoliko života".

Retka masovna ubistva


Oružani zločini su relativno retki u Češkoj. U decembru 2019. godine, 42-godišnji napadač ubio je šest osoba u čekaonici bolnice u istočnom gradu Ostravi pre nego što je pobegao i ubio se. A muškarac je 2015. godine ubio osam ljudi, a zatim se ubio u restoranu u Uherskom Brodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave