SI REKAO BAJDENU DIREKTNO U LICE: Opet ćemo se ujediniti sa Tajvanom

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

21. 12. 2023. u 08:08

KINESKI predsednik Si Đinping rekao je direktno američkom predsedniku Džou Bajdenu, tokom njihovog nedavnog sastanka, da će se Kina ponovo ujediniti sa Tajvanom, potvrdili su izvori za Ej-Bi-Si njuz.

СИ РЕКАО БАЈДЕНУ ДИРЕКТНО У ЛИЦЕ: Опет ћемо се ујединити са Тајваном

Foto: Profimedia

Nejasno je da li Peking planira da upotrebi silu u svojim naporima za ponovno ujedinjenje sa Tajvanom, ali Si je nagovestio da će u početku pokušati da to učini mirnim putem, rekli su izvori.

Si je govorio o ponovnom ujedinjenju sa Tajvanom Bajdenu tokom nedavnog samita APEK-a u San Francisku, koji je imao za cilj poboljšanje odnosa Kine i SAD. Američki zvaničnici ističu da to nije iznenađujuće s obzirom na ono što su čuli i videli.

Američki obaveštajci: Si je dao instrukcije svojoj vojsci da bude spremna do 2027. za invaziju na Tajvan

- Neću ulaziti u detalje razgovora dvojice lidera. Predsednik Si je bio jasan u vezi sa svojim željama za ponovnim ujedinjenjem, a ovo nije nešto drugačije ili novo. Bajden i SAD takođe imaju jasan stav – mi i dalje ne podržavamo nezavisnost Tajvana, niti podržavamo promenu statusa kvo, a svakako ne podržavamo da se to radi silom - rekao je juče novinarima portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Ponovno ujedinjenje sa Tajvanom je već neko vreme javno izjavljen cilj Kine. Kina je to potvrdila u svom izveštaju sa samita. Si je dao instrukcije svojoj vojsci da bude spremna do 2027. za invaziju na Tajvan, prema američkim obaveštajnim službama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!