"GAZA VIŠE NIJE MESTO ZA ŽIVOT": Nebenzja - Rusija će uraditi sve da pošalje još pomoći

Novosti online

15. 12. 2023. u 18:50

GAZA više nije mesto koje je prikladno za život ljudi, a većina njenog stanovništva tamo više ne vidi svoju budućnost pošto su u izraelskoj vojnoj operaciji izgubili dom i/ili rodbinu, poručio je stalni izaslanik Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzja.

ГАЗА ВИШЕ НИЈЕ МЕСТО ЗА ЖИВОТ: Небензја - Русија ће урадити све да пошаље још помоћи

Foto: Tanjug/Profimedia

Nebenzja je, nakon posete graničnom prelazu Rafa i bolnici u El Arišu, u Egiptu, gde se leče evakuisani Palestinci, u intervjuu za RT internešenel rekao da je situacija u Gazi je katastrofalna.

- Oko dva miliona ljudi je raseljeno, glad preti i praktično ne postoji bezbedna zona u Pojasu Gaze - naveo je on.

Većina stanovnika ne vidi svoju budućnost u Gazi, većina je izgubila nekog svog. Sreo sam paralizovanog dečaka u bolnici koji je ostao bez roditelja i porodice, ispričao je Nebenzja i dodao da je veoma teško dostaviti lekove i medicinski materijal u Gazu, ali da će Rusija uraditi sve što može da pošalje još pomoći. 

Predsednik Vladimir Putin je rekao da će poslati još pomoći i to se i dogodilo. Imamo stotine kamiona sa humanitarnom pomoći koji su spremni za pokret, rekao je Nebenzja ali je dodao da to nije dovoljno.

Nebenzja je takođe napomenuo da u delegaciji koja je posetila obišla Gazu nije bio nijedan američki predstavnik. Znali su za posetu ali su odabrali da se ne pojave, dodao je.

On je takođe obavestio SB UN o sve češćim primedbama da to telo nije sposobno da obavi svoju dužnost, odnosno da obezbedi mir i stabilnost u svetu.

- Rekao sam, hajde da budemo otvoreni. Nije u pitanju to što je SB UN nesposoban da to učini, nego što jedna zemlja ulaže veto na sve što iole liči na zahtev za primirjem - istakao je Nebenzja, napomenuvši da su SAD su stavile veto na rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Gazi.

Kako je rekao, veto jeste legitimni mehanizam, ali smatra da u ovom slučaju nije bio.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)