BLINKEN: Jaz između namere Izraela da zaštiti civile i rezultata na terenu

Tanjug

08. 12. 2023. u 08:37

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da postoji jaz između izjava izraelskih zvaničnika da je namera Izraela da prilikom vojnih dejstava zaštiti civile i velikog broja civilnih žrtava u Pojasu Gaze.

БЛИНКЕН: Јаз између намере Израела да заштити цивиле и резултата на терену

FOTO: Tanjug/AP

- Ostaje imperativ da Izrael zaštiti civile. Ali ostao je jaz, što sam i rekao kada sam bio tamo, na licu mesta, između namere da se zaštite civili i rezultata koje vidimo na terenu - rekao je Blinken u četvrtak, na konferenciji za novinare posle susreta sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom u Vašingtonu.

Izrael je saopštio da je njegov cilj uništenje Hamasa i da pri tome želi da svede broj civilnih žrtava na minimum, zbog čega, kako je naveo, izdaje upozorenja stanovnicima da napuste određena područja u Pojasu Gaze pre nego što ih napadne, preneo je Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je u četvrtak telefonski sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i kraljem Jordana Abdulahom Drugim.

Bajden je u odvojenim telefonskim razgovorima naglasio ključnu potrebu da se zaštite civili u Gazi i da se civilnom stanovništvu omogući da se kreće preko bezbednih koridora iz područja ratnih dejstava, saopštila je Bela kuća.

Više od 17.170 Palestinaca je ubijeno, a 46.000 je ranjeno od 7. oktobra, prema najnovijim podacima ministarstva zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

Blinken danas treba da se sastane u Vašingtonu sa najvišim diplomatama iz arapskih država, uključujući Egipat.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČASOV JAR PADA ZA DVE NEDELJE? Ukrajinske snage vode očajničku borbu za ključni grad