UNIVERZITETI HARVARD, PENSILVANIJA I MIT NA UDARU BELE KUĆE: Zbog njihovog svedočenja pred Kongresom o antisemitizmu

Tanjug

07. 12. 2023. u 00:24

Bela kuća osudila je danas stavove predsednike Univerziteta Harvard, Univerziteta Pensilvanija i MIT-a, nakon spornih diskusija u Kongresu o porastu slučajeva antisemitizma u univerzitetskim kampusima.

УНИВЕРЗИТЕТИ ХАРВАРД, ПЕНСИЛВАНИЈА И МИТ НА УДАРУ БЕЛЕ КУЋЕ: Због њиховог сведочења пред Конгресом о антисемитизму

Foto Tanjug/AP

Bela kuća je osudila svedočenja predsednika tri vrhunska univerziteta nakon što je izgledalo da izbegavaju pitanja u Kongresu o tome da li pozivanje studenata na genocid nad Jevrejima krši kodekse ponašanja njihovih obrazovnih institucija, preneo je En-Bi-Si njuz (NBC).

-Neverovatno je da ovo treba reći: pozivi na genocid su monstruozni i suprotni svemu što predstavljamo kao država. Sve izjave koje se zalažu za sistematsko ubijanje Jevreja su opasne i gnusne i svi treba da im se snažno suprotstavimo radi ljudskog dostojanstva i najosnovnijih vrednosti koje nas ujedinjuju kao Amerikance, rekao je portparol Bele kuće Endrju Bejts.

U Kongresu su u utorak svedočile Klodin Gej sa Univerziteta Harvard, Elizabet Magil sa Univerziteta Pensilvanije i Seli Kornblut sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu.

One su rekle pred odborom Predstavničkog doma da je došlo do naglog porasta antijevrejskih i antimuslimanskih incidenata u njihovim kampusima, otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra.

Kazali su da su osudile antisemitizam i islamofobiju u širem smislu i da preduzimaju korake za rešavanje tog pitanja.

Na pitanje da li bi student koji poziva na genocid nad Jevrejima prekršio kodekse ponašanja u njihovim univerzitetima, Gej, Magil i Kornblut su više puta odbacivale pitanje.

Gej je u svedočenju rekla da "zavisi od konteksta" kada se utvrđuje da li pozivanje na genocid nad jevrejskim narodom krši kodeks ponašanja Harvarda.

-Antisemitska retorika, kada pređe u ponašanje, svodi se na maltretiranje, uznemiravanje, zastrašivanje. To je ponašanje koje se može preduzeti, a mi preduzimamo mere, rekla je Gej.

Magil je rekla da, ako govor postane ponašanje, to može da bude uznemiravanje i navela da je to odluka koja zavisi od konteksta, nakon što joj je više puta sugerisano da objasni svoje stavove o tome da li pozivanje na genocid nad Jevrejima krši kodekse njenog univerziteta.

Kornblut je rekla da nije čula pozive na genocid nad Jevrejima u kampusu Tehnološkog instituta u Masačusetsu.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!