NEMA VIŠE BESPOVRATNE POMOĆI IZ SAD: Poslanik najavljuje promenu prioriteta Bele kuće - uspeh je što je Ukrajina opstala

Novosti online

06. 12. 2023. u 00:00

UKRAJINA ne treba da se nada novim tranšama bespovratne finansijske pomoći iz SAD u narednoj godini, već će moći da računa samo na kredite, rekao je Aleksej Gončarenko, poslanik ukrajinske Vrhovne rade.

НЕМА ВИШЕ БЕСПОВРАТНЕ ПОМОЋИ ИЗ САД: Посланик најављује промену приоритета Беле куће - успех је што је Украјина опстала

Foto Tanjug/AP

-Što se novca tiče, izgleda da će ovo biti poslednja tranša finansijske pomoći Ukrajini [iz SAD]. Ne možemo da računamo na novac 2024. Najverovatnije ćemo preći na zajmove. Besplatna pomoć je isključena, napisao je on na svom Telegram kanalu.

On je takođe ocenio da se sledeće godine "ne može očekivati nikakav pomak po pitanju Ukrajine, prenosi TASS.

Američka administracija će se, prema njegovim rečima, verovatno usredsrediti na probleme "kod kuće".

-Za Belu kuću je važno da je Ukrajina opstala, a ovo je već pobeda. A onda će skrenuti pažnju na domaći teren, i tokom predizborne kampanje pažnja će se okrenuti ekonomiji, zdravstvu i teme usredsređene na birače, primetio je on.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je 4. decembra da je američka administracija iskoristila 97 odsto sredstava koja je odobrio Kongres namenjenih za pomoć Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

Istog dana, Šalanda Jang, direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Bajdenove administracije, izdala je pismo rukovodstvu Kongresa upozoravajući da će SAD ostati bez resursa da pomognu Ukrajini do kraja godine, ako se poslanici odbiju nacrt finansiranja administracije.

U oktobru je američka administracija zatražila od Kongresa da izdvoji dopunska sredstva za fiskalnu 2024. godinu u vrednosti od 106 milijardi dolara, a koja bi se iskoristila za Ukrajinu, Izrael i suzbijanje Kine u azijsko-pacifičkom regionu, ali paket još nije usvojen zbog protivljenja republikanaca.

Očekuje se da će se Kongres po ovom pitanju izjasniti 6. decembra, ali "Politiko" ocenjuje da je postizanje dogovora između "crvenih" i "plavih" malo verovatno.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori