PENTAGON POTROŠIO 97 ODSTO, A STEJT DEPARTMENT SVA SREDSTVA: Nema američkog novca za Ukrajinu

Novosti online

04. 12. 2023. u 23:27

SAD smatraju da se Ukrajina nalazi u teškom položaju s obzirom na to da će se novac koji je američka administracija izdvojila za podršku Kijeva „veoma brzo potrošiti“, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

ПЕНТАГОН ПОТРОШИО 97 ОДСТО, А СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ СВА СРЕДСТВА: Нема америчког новца за Украјину

Foto Tanjug/AP

-Situacija na bojnom polju je teška. Što se tiče dodatnih sredstava za pomoć Kijevu – da, mi smo izuzetno zabrinuti zbog toga što sredstva presušuju, rekao je Miler.

Kako je precizirao, već je potrošeno 97 odsto sredstava koje je u početku izdvojio američki Kongres.

-Veoma brzo će se potrošiti. Upravo zbog toga se državni sekretar Entoni Blinken pridružuje predsedniku Džozefu Bajdenu i drugim predstavnicima vašingtonske administracije koji pozivaju Kongres da deluje što brže, dodao je Miler.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan potvrdio je da će, nakon što Vašingtonu ponestane novca za pomoć Ukrajini, biti obustavljene i isporuke oružja Kijevu.

-Ne postoji način da se zaobiđe prosta računica: ako ne bude finansiranja za isporuku oružja Ukrajini, nećemo biti u mogućnosti da nastavimo sa isporukama naoružanja, rekao je Salivan i pozvao američke kongresmene da podrže zahtev Bajdena da Vašington nastavi sa vojnom podrškom Kijeva.

On je istakao da ukoliko Amerika ne bude pomagala Ukrajini, to će potkopati i međunarodne napore usmerene na pomoć toj zemlji.

Pentagon je do sredine novembra iskoristio 97 odsto ranije izdvojenih sredstava za Ukrajinu, dok je Stejt department potrošio sva sredstva.

Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO zbog isporuka oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da će svaki teret koji sadrži naoružanje za Ukrajinu biti legitimna meta za rusku vojsku. Moskva je poručila da se zemlje NATO „igraju sa vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini, te da to ne doprinosi rusko-ukrajinskim pregovorima i da će imati negativan efekat.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu