RUSKA SILA OD 1,32 MILIONA VOJNIKA: Novih 170.000 pripadnika u Oružanim snagama Ruske Federacije

B.S.

03. 12. 2023. u 07:00

I NATO povećava svoj vojni kontingent u blizini ruskih granica

РУСКА СИЛА ОД 1,32 МИЛИОНА ВОЈНИКА: Нових 170.000 припадника у Оружаним снагама Руске Федерације

Foto: Profimedia

RUSKE oružane snage osnažene su sa još 170.000 vojnika, tako da sada broje više od 1,3 miliona pripadnika, objavilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Povećanje broja vojnika u Oružanim snagama obrazlaže se kao posledica rastućih pretnji Rusiji povezanih sa Specijalnom operacijom u Ukrajini i aktuelnim širenjem NATO.

Foto: Profimedia

 

Konkretno, navodi se da NATO povećava svoj vojni kontingent u blizini ruskih granica i razmešta dodatne sisteme PVO i udarnog naoružanja.

Rusko ministarstvo odbrane napominje da se potencijal taktičkih nuklearnih NATO snaga povećava, a da SAD nameravaju da zamene 200 zastarelih nuklearnih bombi sa slobodnim padom koje se nalaze u Evropi i Turskoj novom verzijom visoke preciznosti do kraja 2025. godine.

- U sadašnjim uslovima dodatno povećanje borbene snage i broja ruskih trupa predstavlja adekvatan odgovor na agresivne aktivnosti Alijanse - saopštilo je Ministarstvo odbrane RF. - U skladu sa ukazom predsednika Rusije od 29. novembra 2023. godine, Oružane snage imaju milion i 320 hiljada vojnih lica.

Napomenuto je da se ovaj proces odvija u fazama i da je reč o Rusima koji žele da služe po ugovoru.

- S tim u vezi, ne planira se značajno povećanje regrutacije građana, niti je u planu mobilizacija - ističe Ministarstvo odbrane RF.

Pregovori

RUSIJA i Ukrajina pregovaraju o razmeni zarobljenika, ali detalji o tome ne mogu da budu javno objavljeni, rekao je juče specijalni izaslanik ruskog ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnik. On je istakao da postoje kontakti na nivou nadležnih zvaničnika i spiskovi zarobljenika za razmenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)