HARAJU "KAZNENE EKSPEDICIJE": Grupe maskiranih krajnjih desničara obučene u crno krstare Francuskom i pozivaju na pravdu

Hladnokrvno ubistvo šesnaestogodišnjeg dečaka Tome Perota u Krepolu, koji je nedavno stradao na lokalnoj seoskoj zabavi, u delu francuske populacije doživljava i kao rasizam "protiv belaca".

ХАРАЈУ КАЗНЕНЕ ЕКСПЕДИЦИЈЕ: Групе маскираних крајњих десничара обучене у црно крстаре Француском и позивају на правду

Foto: Goran Čvorović

Do tragedije je došlo u mirnom mestu na severoistoku Francuske sa oko pesto duša, u kome svake godine organizuju zimski bal na kome je ovoga puta prisustvovalo oko 400 ljudi. Grupa koja je izazvala nered došla je iz dvadesetak kilometara udaljenog mesta Roman na Izeru i pokušala da pred kraj, oko 1.30 ujutro, upadne na zabavu. Kada im je pristup odbijen, najpre su ranili nožem čuvara, a onda je unutra došlo do nereda u kome su ranili desetak prisutnih, među kojima dvoje veoma teško, uzrasta 23 i 28 godina i Tomu, koji je nažalost preminuo.

Identitet napadača nije otkriven, ali je u javnosti procurelo da su "francuski državljani od kojih niko nema francusko ime". Taj napad u Krepolu deo desnice je interpretirao kao atak "protiv belaca", mada to nije zvanični trag istrage koja još nije utvrdila tačne uzroke napada. Procurelo je i da je od 104 ispitana svedoka, devetoro dalo izjave upravo u tom pravcu, dok su petoro izrekli i smrtne pretnje. Oni umereniji misle da napadači možda nisu došli da se obračunaju s belcima, ali da je nekima možda bila prilika da to i urade kada je već došlo do sukoba. Devetoro je završilo u pritvoru, u očekivanju da se utvrdi ko je bio ubica.

Sve to dovelo je odmah do organizovanja više protesnih skupova širom Francuske, pripadnika krajnje desničarskih organizacija, koji, obučeni u crno i maskirani, uzvikuju parole protiv migranata, muslimana i stranaca, uz parole u kojima ističu da "Francuska pripada Francuzima" i da su "svoji na svome", noseći francuske zastave i parole kojima se poziva na pravdu za Tomu, naoružani bezbol palicama, metalnim štanglama i bakljama, ulivajući strah lokalnom stanovništvu. Ovakvi skupovi, sa stotinak učesnika, organizovani su u Romanu na Izeru odakle je deo napadača, ali i Remsu, Ansiju... Levičari ih nazivaju "kaznenom ekspedicijom" i "krajnjedesničarskom milicijom". Neki do njih su uhapšeni.

Došlo je i do komplikacija, kada je jedan od učesnika ovih ultradesničarskih okupljanja, napadnut pri povratku kući, izbačen iz svog automobila koji je zapaljen, a on pretučen do te mere da je prebačen u bolnicu. Sada se svi pribojavaju širenja spirale osvete. Situacija je eksplozivna.

Francuzi se pitaju kako su došli dovde. Ovakve grupe krajnjih desničara su poznate poslednjih godina, ali sada se uvećava njihova vidljivost. Jedan nedavni skupštinski izveštaj govori o oko 3.300 pripadnika ultradesnice u Francuskoj, od kojih je 1.300 zavedeno u policijske kartoteke. Oni se često karakterišu kao "belci i hrišćani". U širem kontekstu, ovde se više ne radi samo o ekstremnoj desnici, već i o mnogobrojnim stanovnicima naselja kojima je dosta delikvenata, pa se postavlja i pitanje samoodbrane.

- Na nasilje se ne odgovara nasiljem, već pravosuđem. Ne odgovara se podelama, nego odlučnošću – poručio je juče portparol vlade Olivije Veran, ističući da ne treba tražiti osvetu, već pravdu.

IZVRTANjE PROBLEMATIKE

Levica kritikuje predsednika desničarskih Republikanaca Erika Sjotija jer je odbio da direktno osudi grupe krajnje desnice koje demonstriraju Francuskom. Između ostalog, poručio je da ne treba "izvrtati problematiku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave