RAT U IZRAELU: General Halevi - Izrael spreman da nastavi rat, ispitaće Obaveštajnu službu o propustima (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

28. 11. 2023. u 07:07 >> 00:51

RAT Izraela i Palestine - 53. dan. Posle četiri dana primirja iz zatočeništva je pušteno 50 Izraelaca koje je Hamas oteo 7. oktobra. U zamenu za njih Izrael je pustio 150 Palestinaca koje je držao u zatvoru. Svi oslobođeni u razmeni su uglavnom žene i deca. Očekuje se da Izrael potvrdi produženje primirja za još dva dana, za šta Katar i SAD tvrde da je dogovoreno. U zatočeništvu Hamas pored muškaraca i žena drži još devetoro izraelske dece.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Генерал Халеви - Израел спреман да настави рат, испитаће Обавештајну службу о пропустима (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: AP

IDF potvrdio da je 30 Palestinaca pušteno iz zatvora

 

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da je 30 Palestinaca pušteno iz zatvora nakon što je palestinska militantna grupa Hamas oslobodila 12 civila, među kojima je 10 izraelskih državljana i dva državljanina Tajlanda.

Oni su pušteni iz zatvora Ofer na Zapadnoj obali i pritvorskog centra u Jerusalimu, a među njima su i muškarci i žene, prenosi Rojters.

Izraelske vlasti su dosad oslobodile 150 Palestinaca koji su pušteni iz zatvora u sklopu dogovora o primirju.

 

 

Netanijahu negirao optužbe da je dozvolio Kataru da ojača Hamas

 


 Izraelski premijer Benjamin Netanijahu oštro je negirao optužbe da je dozvolio Kataru da finansira i ojača militantnu grupu Hamas kako bi podelio Palestince na rivalske političke frakcije, nazivajući te tvrdnje „smešnim“.

Netanijahuovi protivnici u Izraelu tvrde da je njegova vlada godinama aktivno jačala Hamas u Gazi dozvoljavajući Kataru da kanališe stotine miliona dolara u obalsku enklavu u rizičnoj igri „zavadi pa vladaj“, koja je trebalo da igra protiv islamističkih militanata iz Hamasa protiv palestinskih vlasti na Zapadnoj obali.

- Velika je laž da sam želeo da izgradim Hamas. Smešno. Ne idete tri puta u rat sa Hamasom niti izvodite velike vojne operacije ako želite da ojačate Hamas“, rekao je Netanjahu u intervjuu za medijsku grupu ''Aksel Špringer - prenosi Politiko. 

Bivši premijer Ehud Olmert je ranije rekao za briselski portal da je u poslednjih 15 godina, Izrael učinio sve da oslabi palestinske vlasti i ojača Hamas. 

- Gaza je bila na ivici kolapsa jer nisu imali resurse, nisu imali novca, a Palestinska uprava je odbila da da novac Hamasu. Netanijahu ih je spasao. Sklopio je dogovor sa Katarom i oni su počeli da prebacuju milione i milione dolara u Gazu -  naveo je Olmert.

Kako podseća Politiko, sam Netanijahu je na konferenciji političke stranke Likud ukazao na potrebu jačanja Hamasa.

- Svako ko želi da spreči uspostavljanje palestinske države treba da podrži jačanje Hamasa - rekao je on.

Netanijahu je danas odbacio te optužbe, tvrdeći da je dozvolio samo da katarski novac teče u Gazu kako bi izbegao humanitarnu katastrofu, a ne da bi ojačao tamošnju administraciju.

- Zato su uzastopne izraelske vlade dozvolile da ovaj novac uđe, a ne da bi ojačale Hamas. Uopšte nismo hteli da jačamo Hamas. Hteli smo da ga oslabimo i degradiramo njegove sposobnosti koliko god smo mogli - rekao je izraelski premijer.

 

 

Hamas oslobodio 12 talaca, Izrael zauzvrat pušta 30 Palestinaca

 

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je palestinska militantna grupa Hamas oslobodila 12 talaca, među kojima je 10 izraelskih civila i dva državljanina Tajlanda.

Portparol katarskog ministarstva Majed el Ansari naveo je da su zarobljenici predati Crvenom krstu.

On je na društvenoj mreži X dodao da će Izrael, zauzvrat, pustiti 30 palestinskih civila.

 

 

Hamas pozvao Ilona Maska da poseti Pojas Gaze
 

Visoki zvaničnik palestinske militantne grupe Hamas Osama Hamdan pozvao je danas američkog milijardera i vlasnika društvene mreže X Ilona Maska da poseti Pojas Gaze kako bi video posledice izraelskog bombardovanja.

- Pozivamo ga da poseti Gazu da vidi razmere masakra i razaranja počinjenih nad narodom Gaze - rekao je Hamdan na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Mask je juče posetio lokacije u Izraelu gde je Hamas izvršio napade 7. oktobra.

On je tom prilikom izjavio da će učiniti sve što je neophodno kako bi se zaustavilo širenje mržnje.
 

 

Klub palestinskih zatvorenika: Broj uhapšenih na Zapadnoj obali porastao na 3.290

 

Klub palestinskih zatvorenika: Broj uhapšenih na Zapadnoj obali porastao na 3.290

Broj uhapšenih Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra porastao je na 3.290, uključujući 125 žena i 145 dece, saopštio je Klub palestinskih zatvorenika.

Najmanje šest zatvorenika umrlo je od početka sukoba u izraelskim zatvorima, dodaje se u saopštenju u kojem se još kaže da su samo tokom trajanja privremenog primirja izraelske snage uhapsile 168 Palestinaca, preneo je Rojters.


Izrael spreman da nastavi rat, ispitaće Obaveštajnu službu o propustima

Načelnik štaba izraelske vojske (IDF), poručnik Herci Halevi, izjavio je danas da je vojska i sada spremna da nastavi borbu u Gazi i osvrnuo se na moguće propuste obaveštajne službe koji su omogućili napad Hamasa 7. oktobra, prenosi „Tajms of Izrael“.

Foto: Profimedia/Ilustracija


Američki i turski šef diplomatije razgovarali o taocima u Gazi i pomoći ljudima u toj oblasti


Američki državni sekretar Entoni Blinken i turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarali su danas o sukobu u Gazi, sa akcentom na obezbeđivanje nastavka oslobađanja talaca koje drži Hamas, saopštio je američki Stejt department.
Oni su se sastali na marginama sastanka šefova diplomatija zemalja NATO-a u Briselu, kada su istakli i potrebu da se obezbedi kontinuirana isporuka humanitarne pomoći toj palestinskoj oblasti.


Deseetomesečna beba i njena porodica nisu na spisku talaca koje će osloboditi Hamas

Najmlađi izraelski talac, 10-mesečni Kfir Bibas, i njegova porodica, koje kao taoce drže pripadnici palestinske grupe Hamas, nisu na poslednjem spisku ljudi koji će biti pušteni iz Gaze, saopštili su danas rođaci porodice.

Kfirovi roditelji Jarden i Širi, i njegov brat Ariel, uzeti su kao taoci iz Izraela u napadima Hamasa 7. oktobra, a Jardenova sestra Ofri rekla je danas da je Jarden u toku napada udaren čekićem, kao i da ne zna ništa o njegovom stanju, ni gde se nalazi, prenosi Si-En-En.

Predstavnici Izraela, Katara, SAD i Egipta na sastanku o produženju primirja

Direktori izraelske obaveštajne službe Mosad i obaveštajne službe Sjedinjenih Država (CIA), održaće sastanak sa premijerom Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom bin Jašimom Al Tanijem, kako bi "nastavili da grade na progresu" postignutom dvodnevnim produžetkom primirja Izraela i Hamasa.

Foto Tanjug/AP

Učestvovaće i delegacija Egipta, a cilj sastanka je da se otvori sledeća faza potencijalnih pregovora, naveo je Rojters, pozivajući se na izvore.

Prethodno je katarski ministar spoljnih poslova Madžin Al-Ansari izjavio da će njegova zemlja pokušati da produži prekid vatre, ali da su pregovori s Tel Avivom otežani.


 

Izrael Hajom: U jeku antisemitizma u svetu Srbija demonstrirala podršku Izraelu

List Izrael hajom objavio je danas tekst u kome se uz puno superlativa govori o Srbiji i građanima Srbije, koji su, ističe se,u teškim vremenima po izraelski sport pokazali prijateljsko lice.

 

Dvojica Palestinca ubijena na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su dvojicu Palestinaca na Zapadnoj obali, objavio je izraelski list Harec pozivajući se na neimenovane izvore iz zdravstvenih službi. 

Kako se navodi, jedna osoba je ubijena u blizini grada Bejtunije na Zapadnoj obali, a druga u obližnjem gradu Ramali, prenosi Gardijan. 

Izraelske snage digle jutros u vazduh i jednu kuću u kampu Deri Amar, zapadno od Ramale, navodi palestinska WAFA, a Al Džazira javlja da je reč o kući Dauda Abdela Razaka Darasa, Palestinca koga su Izraelci ubili u avgustu.

Prilikom upada izraelskih snaga u selo Deir Amar i njegov kamp došlo je do sukoba tokom kojih su vojnici gađali bojevim mecima Palestince, rekli su neimenovani lokalni izvori za agenciju WAFA.

Dvojica mladića su ranjeni u stopala i prebačeni su u bolnicu.

Izraelske snage ubile su više od 200 Palestinaca na Zapadnoj obali od početka sukoba sa Hamasom 7. oktobra, navodi Gardijan.

Šta znamo o četvorodnevnom primirju i dogovoru Izraela i Hamasa o taocima

- Posle četiri dana primirja iz zatočeništva je pušteno 50 Izraelaca koje je Hamas oteo 7. oktobra. U zamenu za njih Izrael je pustio 150 Palestinaca koje je držao u zatvoru. Svi oslobođeni u razmeni su uglavnom žene i deca.

- Katar je saopštio da je postignut dogovor da se primirje produži za još dva dana.

- Katarski zvaničnik kaže da dvodnevno produženje primirja znači da će još najmanje 20 izraelskih zarobljenika koji se drže u Gazi i 60 palestinskih zatovorenika koji se drže u izraelskim zatvorima biti oslobođeni.

- Očekuje se da izraelska vlada službeno potvrdi produženje primirja za još dva dana, za šta Katar i SAD tvrde da je dogovoreno.

- Izrael je dobio spisak izraelskih talaca koji Hamas treba da oslobodi danas, saopštila je kancelarija premijera Benjamina Netanjahua.

- Izraelska vlada odobrila je oslobađanje 50 palestinskih žena talaca u okviru sporazuma o produženju privremenog primirja i obezbeđivanju oslobađanja još skoro 20 Izraelaca koje Hamas drži kao taoce od 7. oktobra.

Izrael dobio spisak talaca koje Hamas treba da oslobodi danas

Izrael je dobio spisak izraelskih talaca koje Hamas treba da oslobodi danas, saopštila je kancelarija premijera Benjamina Netanjahua.

Spisak talaca se trenutno pregleda i "u ovom trenutku se dostavljaju obaveštenja porodicama onih koji će biti oslobođeni nakon više od 50 dana koje su proveli kao taoci u Gazi", istaknuto je u saopštenju.

Nije naveden broj talaca koji će biti pušteni danas kao deo sporazuma o produženom primirju koji je postignut u ponedeljak.

Od petka je oslobođeno 50 izraelskih talaca u okviru početnog dogovora o četvorodnevnom primirju u borbama u Gazi i oslobađanju po tri palestinska zatvorenika za svakog izraelskog taoca. Kao rezultat paralelnih pregovora koje je vodio Katar, Hamas je takođe oslobodio 17 Tajlanđana, jednog Filipinaca i jednog rusko-izraelskog državljanina.

Izrael i Hamas juče su se saglasili da produže privremeno primirje za dva dana, otvarajući time put za oslobađanje još oko 20 ljudi koje palestinska militantana grupa drži kao taoce.

Nema zvanične potvrde

Izrael nije zvanično potvrdio da će primirje sa Hamasom biti produženo na još dva dana iako su zvaničnici Katara, SAD i UN pozdravili odluku o produženju primirja.

Hamas je saopštio da će tokom dvodnevnog primirja pustiti još 20 talaca koje je iz Izraela oteo 7. oktobra.

Četvrtog dana primirja u Pojas Gaze je ušlo 200 kamiona pomoći i četiri cisterne sa gorivom, ali iz agencija UN koje distribuiraju pomoć kažu da nedovoljno pomoći stiže na sever Gaze koja je pretrpela najveća razaranja u ratu koji traje više od 50 dana.

Situaciju u Pojasu Gaze dodatno otežavaju kiša i loše vreme, a veliki broj civila skloništa traži među ruševinama porušenih zgrada.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024