HRABRO SRCE FRANCUSKOG ĐAKA: Kako je sedamnaestogodišnji Alan goloruk razoružao napadača s nožem i postao irski heroj

Francuzi slave svog mladog Alana kao irskog heroja. Društvenim mrežama brzo se proširila vest da je pomahnitalog napadača s nožem u irskoj prestonici u četvrtak razoružao hrabri sedmanestogodišnji mladić iz francuske Ardene, koji se u Dablinu nalazi na praksi u okviru međunarodne đačke razmene.

ХРАБРО СРЦЕ ФРАНЦУСКОГ ЂАКА: Како је седамнаестогодишњи Алан голорук разоружао нападача с ножем и постао ирски херој

Foto: Prinstrkin

Očevici prepričavaju da je Alan mirno hodao ulicom idući ka restoranu u kome radi, kada je začuo zapomaganje žene. Odmah je pretrčao ulicu i pritekao u pomoć. Uhvatio se goloruk u koštac s napadačem koji je ranio troje dece i dvoje odraslih, oteo mu nož, oborio vinovnika na zemlju i tako ga držao dugih pet do deset minuta, čekajući policiju, istovremeno sprečavajući i da dođe do linča.

Svi naročito ističu njegovu hladnokrvnost. Mladić je kasnije izjavio da se nije uplašio, a tome svakako doprinosi i to što se bavi borilačkim veštinama. Sve ga je, kaže, samo malo uzrujalo. Napadača je zajedno s njim zaustavio i brazilski dostavljač na motociklu, po imenu Kajo Benisio, inače otac dvoje dece, koji je prvi pritekao i počeo da udara kacigom čoveka s nožem, ali je Alan imao odlučujuću ulogu, jer mu je oduzeo sečivo i sprečio dalji pokolj.

Mladića je odmah tokom dana najpre pozvao francuski ministar obrazovanja Gabrijel Atal, da bi ubrzo zatim dobio poziv i lično od predsednika Emanuela Makrona koji mu je, kako je prenela Jelisejska palata, čestitao i zahvalio se na tom hrabrom činu koji je omogućio da se spasu životi i "koji nas je sve učinio ponosnim".

- Pozdravljamo hrabrost našeg sunarodnika, koji je omogućio da se zaustavi napad u Dablinu. Naše misli su i sa žrvama ovog napada i njihovim porodicama. Uz Irce smo i Irsku – oglasio se i Ke d'Orsej.

Alan je đak završne godine hotelijerstva iz mesta Bazej u Ardenima, a u Dablin je došao tek pre mesec dana, i u Francusku je trebalo da se vrati već sledećeg petka. Restoran u kome radi takođe mu je odao počast. U objavi na društvenim mrežama, uz njegovu sliku, postavili su i pitanje šta bi sve moglo da se dogodi, da nije intervenisao ovaj super-heroj. Takođe su preneli da je i Alan sam povređen tokom ove akcije, po ruci i licu, ali ne teže. Iz želje da zaštite mladića, njegova porodica nije želela da se dalje objavljuju podaci o njegovom zdravstvenom stanju.

Oglasio se i irski premijer Leo Varadkar, odajući priznanje dvojici stranaca koji su spasili Irce, ističući da su "ma koje nacionalnosti bili, oni sada irski heroji".

Odmah posle napada u četvrtak uveče su u Dablinu održani žestoki ulični protesti u kojima je bilo zapaljenih automobila, razbijenih izloga i desetine uhapšenih. Ovaj bunt je bio usmeren protiv migranata, jer se pronela vest da je napadač navodno pedesetogodišnji Magrebljanin. Vlasti za nastali haos optužuju krajnju desnicu, pridružujući se onima koji skreću pažnju da su upravo stranci, Francuzi i Brazilac, spasili Irce.

TERORISTA U BOLNICI

U napadu koji se dogodio ispred škole, povređeni su muškarac, žena i troje male dece. Žena i petogodišnja devojčica su u teškom stanju. Povod i identitet napadača nisu saopšteni, a on je smešten u bolnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)