RAT U UKRAJINI JE IZGUBLJEN: Američki pukovnik u penziji o stanju na frontu i mogućnostima Pentagona

P. Z. S. / rt.com

25. 11. 2023. u 18:45

UKRAJINA i njene zapadne pristalice već su izgubili sukob sa Rusijom, izjavio je u petak bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor.

РАТ У УКРАЈИНИ ЈЕ ИЗГУБЉЕН: Амерички пуковник у пензији о стању на фронту и могућностима Пентагона

Foto AP


Penzionisani pukovnik američke vojske i odlikovani veteran pozvao je Vašington i Kijev da što pre uđu u mirovne pregovore sa Moskvom.

Mekgregorovi komentari su usledili u vreme iscrpljivanja sredstava Pentagona koja su bila dostupna Ukrajini, nakon što administracija predsednika Džoa Bajdena nije uspela da kroz Kongres progura paket potrošnje od 105 milijardi dolara, od čega je značajan deo trebalo da ide Kijevu. Umesto toga, predsednik je bio primoran da potpiše zakon o zaustavljanju potrošnje, koji je uključivao samo finansiranje domaćih vladinih agencija.

U postu na Iks (bivši Tviter), Mekgregor je tvrdio da su SAD „poslale skoro sve naše ratne zalihe, sisteme naoružanja i municiju u Ukrajinu“, dodajući da Vašingtonu „ne preostaje mnogo toga“.

-Rat u Ukrajini je izgubljen“, zaključio je on, pozivajući „budale“ da „naprave mir“.

U utorak je Ej-Bi-Si njuz, pozivajući se na anonimnog ukrajinskog zvaničnika, izvestio da su isporuke američkih artiljerijskih granata Kijevu smanjene za „više od 30 odsto” jer Vašington pokušava da izvrši balans između podrške Izraelu i Ukrajini.

Izvor mreže je otkrio da su nestašice bile posebno primetne u snabdevanju NATO-standardnih artiljerijskih granata od 155 mm. Neimenovani zvaničnik rekao je novinarima da je Ukrajina „u velikoj nevolji [jer] osnovna municija ne stiže“.

Foto: Profimedia/Jutjub/Fox News

Daglas Mekgregor

Prema rečima ukrajinskog osoblja, ako se trenutni trend nastavi, kijevske snage bi mogle da izgube neke od svojih pozicija na bojnom polju.

Ranije ovog meseca, zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing otkrila je da je Vašington potrošio oko 95 odsto prethodno dodeljenih sredstava za Ukrajinu, dodajući da je oko milijardu dolara ostalo na raspolaganju.

Ministarstvo odbrane je moralo da „izmeri našu podršku Ukrajini“, što je dovelo do toga da su paketi pomoći „smanjivi“, primetio je zvaničnik.

SAD su potrošile oko 44,2 milijarde dolara na vojnu pomoć Kijevu od izbijanja borbi između Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine, procenio je američki Stejt department ranije ovog meseca.

Moskva je više puta osuđivala zapadne isporuke oružja Kijevu, insistirajući da one neće promeniti tok sukoba, dok samo produžavaju krvoproliće i povećavaju rizik od direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije. Nekoliko najviših ruskih zvaničnika je takođe više puta optuživalo SAD da vode proksi rat do „poslednjeg Ukrajinca“.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)