TENZIJE RASTU: Severna Koreja otkazala vojni sporazum sa Seulom

Novosti online

23. 11. 2023. u 16:48

PJONGJANG je objavio da ukida paket vojnih mera za izgradnju poverenja sa Južnom Korejom, do čega je došlo u vreme porasta napetosti na Korejskom poluostrvu, nakon uspešnog lansiranja prvog severnokorejskog vojnog špijunskog satelita, izveštava "Fajnenšel tajms".

ТЕНЗИЈЕ РАСТУ: Северна Кореја отказала војни споразум са Сеулом

Foto: Tanjug/AP photo

Međukorejski sveobuhvatni vojni sporazum (CMA), koji su 2018. godine potpisali severnokorejski lider Kim Džong Un i tadašnji predsednik Južne Koreje Mun Džaein, trebalo je da smanji napetosti duž granice dve države.

U međuvremenu, Severna Koreja je ostvarila značajan napredak u programu nuklearnog naoružanja, a Južna Koreja je intenzivirala zajedničke vojne vežbe sa SAD i Japanom.

Nakon što je u utorak Severna Koreja uspešno lansirala vojni izviđački satelit, Seul je objavio da delimično suspenduje sporazum iz 2018. godine i da će nastaviti sa operacijama kontrole blizu demilitarizovane zone.

Pjongjang je u četvrtak odgovorio izjavom da će u potpunosti napustiti sporazum: "Od sada, naša vojska neće biti vezana vojnim sporazumom severa i juga od 19. septembra" saopštila je Centralna vojna komisija Severne Koreje, navodi se u saopštenju koje su u objavile novine "Rodong sinmun".

- Odmah ćemo obnoviti sve vojne mere koje su bile obustavljene - dodaje se u saopštenju, u kome se upozorava da će "takozvanu ’Republiku Koreju‘ smatrati u potpunosti odgovornom ukoliko dođe do sukoba između severa i juga."

Državna novinska agencija Severne Koreje objavila je u sredu fotografije Kima kako pregleda satelitske snimke američkih vojnih objekata u Pacifiku.

Ovim sporazumom dve zemlje su se obavezale da će "potpuno prekinuti sva neprijateljstva." Sporazum je obuhvatao mere za izgradnju poverenja, uključujući i zabranu vojnih vežbi u blizini granice i ograničavanje vežbi u kojima se koristi bojeva municija.

Analitičari ocenjuju da je sporazum bio pod velikim pritiskom mnogo pre lansiranja satelita, posebno nakon neuspešnih pregovora Severne Koreje sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom 2019. i prošlogodišnjih izbora u Južnoj Koreji.

Seul je nekoliko puta optužio Pjongjang za kršenje uslova sporazuma iz 2018. godine.

- CMA je u suštini već bio mrtav - izjavio je Go Mjonghjun, saradnik Asan instituta za političke istraživanja u Seulu, dodajući da je ovaj sporazum predstavljao "seriju jednostranih ustupaka Južne Koreje."

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: PSI NOSE PRADU: Sankt Peterburg je domaćin godišnje modne parade jazavičara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)