ISPOVEST MAJKE SRPSKE DRŽAVLJANKE ZA "NOVOSTI": Moji najmiliji strahovali za svoj život. Postali krvoločniji, rešili da ih istrebe

A.Vojinović

22. 11. 2023. u 12:05

MOJA ćerka Angelina i unuci su dobro, ali su pretrpeli veliki stres. Najmlađi unuk, četvorogodišnjak, i dalje muca od straha! Bili su u paklu, trpeli svakodnevna bombardovanja Gaze i strahovali za svoj život. Iako žive tamo godinama, želeli su da se evakuišu od početka aktuelnog sukoba između Izraela i Hamas i, evo, konačno su uspeli. Sada su na bezbednom.

ИСПОВЕСТ МАЈКЕ СРПСКЕ ДРЖАВЉАНКЕ ЗА НОВОСТИ: Моји најмилији страховали за свој живот. Постали крволочнији, решили да их истребе

Foto Tanjug/AP

Ovako, u dahu, za "Novosti" govori Aleksandra Kovačević, majka Srpkinje Angeline el Kourm Arafat, koja je sa svoje četvoro dece, tri sina starosti 20, 19 i četiri godine i ćerkom od 12, evakuisana iz Pojasa Gaze i danas je stigla u Srbiju. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije istaklo je da su oni minulog vikenda evakuisani iz palestinske enklave u Egipat, kao i da su letom "Er Srbije" iz Kaira juče ujutru stigli u Srbiju. Angelina i njena deca, inače, imaju dvojno državljanstvo, srpsko i palestinsko, dok je njen muž Samir Palestinac.

- Pao mi je kamen sa srca kad su stigli kući. Zet, nažalost, nije uspeo da se evakuiše - priča nam Aleksandra. - Došao je do egipatske granice, ali mu nisu dali da prođe. Nisu obrazložili zašto mu nisu dali da izađe iz zemlje. Ćerka i unuci nisu imali problema. Čekali su nekoliko nedelja, kako bi dobili odobrenje za evakuaciju iz enklave. Nadam se da će se situacija što pre promeniti i da će pustiti zeta da napusti zemlju i da se pridruži porodici.

Prema rečima naše sagovornice, njeni najmiliji nedeljama su bili suočeni sa najstrašnijim prizorima u Gazi, gde žive decenijama:

- Bombe su padale svakodnevno, zgrada u kojoj su živeli je srušena u bombardovanju. Uoči raketiranja zvala ih je izraelska vojska i rekla im da izađu iz stana jer će gađati njihov kvart. Odmah su uzeli najneophodnije stvari i pobegli. Dva sata pošto su izašli, zgrada je sravnjena sa zemljom. Otišli su kod rođaka gde su pronašli privremeni dom. Bili su uplašeni. Mi, koji smo hiljadama kilometra udaljeni od rata, bili smo prestravljeni, a kamoli oni, koji su bili u žarištu i svakog dana živeli u ratnom okruženju.

Aleksandra Kovačević nam kaže da je ona živela u Gazi od 1986. godine, gde se udala i rodila decu, dva sina i ćerku, ali da je 2014. godina pobegla od rata, koji je tada ponovo buknuo, i vratila se u Srbiju.

- Otišla sam sa sinovima, dok je Angelina ostala sa suprugom i decom u Gazi. I meni su srušili kuću, morala sam da odem iz Gaze - priseća se naša sagovornica. - Situacija je i onomad bila katastrofalna, ali ne može da se poredi sa trenutnom. Postali su sve krvoločniji, nikada ovako nije bilo. Izgleda da su zaista rešili da ih istrebe.

Aleksandra je, ipak, uspevala redovno da se čuje sa ćerkom.

- Bili smo u kontaktu, ali ni to nije išlo bez teškoća - navodi sagovornica. - Prekidali su više puta telefonske i internet veze. Najvažnije je da su oni sada na bezbednom i nadamo se da će nam se zet uskoro pridružiti.

Dodaje da u Gazi ima još dosta naših državljana koji čekaju na evakuaciju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je u saopštenju navelo da je akcija evakuacije srpske porodice sprovedena uz njegovu podršku, a prvenstveno ambasada Srbije u Tel Avivu i u Kairu, u koordinaciji sa Izraelom i Egiptom. - Angelina el Kourm Arafat je zahvalila Ministarstvu na pruženoj podršci i pomoći, kako bi ona i deca bezbedno napustili Pojas Gaze, te doputovali u Srbiju - navodi se u saopštenju MSP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)