"HAJDE DA RADIMO ZAJEDNO NA SMIRIVANJU SITUACIJE": Ministri arapskih i islamskih država iz Pekinga pozvali na primirje u Gazi

Tanjug

20. 11. 2023. u 08:39

MINISTRI arapskih i islamskih država pozvali su danas iz Pekinga na hitno primirje u Pojasu Gaze i isporuku humanitarne pomoći u tu palestinsku enklavu.

ХАЈДЕ ДА РАДИМО ЗАЈЕДНО НА СМИРИВАЊУ СИТУАЦИЈЕ: Министри арапских и исламских држава из Пекинга позвали на примирје у Гази

Foto: Shutterstock

Šef kineske diplomatije Vang Ji poručio je tokom sastanka sa diplomatama iz arapskih i muslimanskih zemalja da međunarodna zajednica mora da preduzme hitne mere kako bi zaustavila "humanitarnu katastrofu" koja se odvija u Gazi, prenosi Gardijan.

- Hajde da radimo zajedno na brzom smirivanju situacije u Gazi i vraćanju mira na Bliskom istoku što je pre moguće -  rekao je Vang.

On je potvrdio da Kina u potpunosti podržava poziv na prihvatanje rešenja o dve države.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan el Saud rekao je da bi međunarodna zajednica trebalo da preuzme odgovornost i da zaustavi Izrael.

Delegacija arapskih ministara, koja bi trebalo da se sastane sa zvaničnim predstavnicima svih zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, takođe pokušava da izvrši pritisak na Zapad da odbaci izraelska opravdanja da su vojne akcije protiv Palestinaca čin samoodbrane, prenosi Rojters.

Na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu u Rijadu ranije ovog meseca zatražen je prekid blokade Gaze, pristup humanitarnoj pomoći i zaustavljanje prodaje oružja Izraelu, podseća Rojters.

Takođe je upućen poziv Međunarodnom krivičnom sudu da istraži, kako je navedeno, "ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje čini Izrael na palestinskim teritorijama".

 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!