ARGENTINA DOBILA PREDSEDNIKA: Politički autsajder i anarhokapitalista budući stanar Kasa Rosade

P. Z. S. / rt.com

20. 11. 2023. u 06:10

LIBERTARIJANSKI ekonomista Havijer Milei izabran je u nedelju za sledećeg predsednika Argentine.

АРГЕНТИНА ДОБИЛА ПРЕДСЕДНИКА: Политички аутсајдер и анархокапиталиста будући станар Каса Росаде

Foto Tanjug/AP

Sa 86,59 odsto prebrojanih glasova, Milei je pobedio sa skoro 56 odsto, dok je njegov rival u drugom krugu, ministar ekonomije Serhio Masa, dobio 44 odsto.

Pre objavljivanja zvaničnih rezultata, Masa je u govoru priznao poraz. - Rezultati nisu ono što smo očekivali i kontaktirao sam sa Havijerom Mileijem da mu čestitam i poželim sreću, rekao je on, zahvalivši se svojim pristalicama.

-Ja sam čovek demokratije i ne cenim ništa više od presude naroda. Uveren sam da sutra možemo da počnemo da radimo sa Havijerom Mileijem kako bismo obezbedili urednu tranziciju [vlasti], napisao je predsednik Alberto Fernandez na Iks (bivši Tviter).

Milei, 53-godišnji samoproglašeni „anarhokapitalista“ koji vodi stranku Liberty Advances, upoređivan je sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom zbog njegove ponekad drske i ekscentrične ličnosti.

Foto Tanjug/AP


Tokom svoje kampanje, Milei je dao nekoliko radikalnih predloga, uključujući ukidanje centralne banke zemlje i zamenu argentinskog pezosa za američki dolar kao zvaničnu valutu. Takođe se založio da smanjenje javne potrošnje predstavlja način da se popravi ekonomija.

Glasači su frustrirani krizom troškova života i trocifrenom stopom inflacije, koja je tokom leta dostigla najviši nivo od ranih 1990-ih. Politički autsajder, Milei je svoju privlačnost izgradio oko obećanja da će oživeti ekonomiju, jer je Argentina na putu da sklizne u recesiju po šesti put u deceniji.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije