MILEJ ILI MASA VODI ARGENTINU? Drugi krug izbora za šefa južnoameričke države

A. V. V.

20. 11. 2023. u 08:02

GLASAČI u Argentini juče su izašli na birališta kako bi u drugom krugu predsedničkih izbora izabrali ko će voditi ovu južnoameričku državu u naredne četiri godine. Građani su se izjašnjavali između krajnjeg desničara Havijera Mileja i levičara Serhija Mase. U prvom krugu glasanja Masa, inače, bivši ministar ekonomije iz Peronističke partije, osvojio je 36,7 odsto glasova, dok je Mileju, kojeg često porede sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, pripalo 30 procenata.

МИЛЕЈ ИЛИ МАСА ВОДИ АРГЕНТИНУ? Други круг избора за шефа јужноамеричке државе

Foto: Tanjug/AP

Birališta u Argentini u nedelju su bila otvorena u 8.00 sati po lokalnom vremenu, dok su se zatvorila u 18.00. Kandidatima je za pobedu na predsedničkim izborima neophodno 45 odsto glasova. Kandidatkinja iz prvog kruga, koja je bila treća 22. oktobra, Patrisija Bulrih, dala je podršku Mileju, pa najnovije ankete pokazuju da će većina njenih glasača glasati za samoproglašenog "anarho-kapitalistu".

Milej je ekonomista, kome je retorika protiv establišmenta donela popularnost, posebno među mlađim glasačima razočaranim tradicionalnom politikom, piše Bi-Bi-Si. Njegovu partiju Libertad avansa, koju je osnovao 2018. godine, glasači vide kao neokaljanu greškama iz prošlosti, a veliki deo njegove privlačnosti proizilazi iz činjenice da su birači spremni da daju šansu njegovim radikalnim predlozima nakon decenija ekonomskog preokreta.

S druge strane, Serhio Masa je iskusni političar koji je vodio Predstavnički dom pre nego što je postao ministar ekonomije u peronističkoj vladi 2022. godine i pokušava da ubedi glasače da ima iskustvo da zemlju izvuče iz ekonomskog pada.

Sa 40 odsto Argentinaca koji žive u siromaštvu, visoke cene i vrtoglava inflacija su daleko najveća briga birača. Stoga je za mnoge bilo iznenađenje kada je Masa, koji je bio na čelu ministarstva ekonomije pošto je godišnja stopa inflacije u zemlji dostigla neverovatnih 143 posto, pobedio Mileja u prvom krugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije