PODIGAO FRANCUZE NA NOGE: Ozbiljna polemika u Francuskoj posle pokušaja imama Velike pariske džamije da umanji antisemitske napade

IZNENAĐUJUĆE reči imama Velike pariske džamije Abdelalija Mamuna koji je doveo u pitanje zvanične brojke o antisemitskim aktima u Francuskoj, izazvale su lavinu reakcija u zemlji u kojoj živi najveći broj i muslimana i Jevreja u Evropi, i gde je samo varnica potrebna pa da se ionako zapaljiva situacija, kao odraz dešavanja na Bliskom istoku, još više razbukti.

ПОДИГАО ФРАНЦУЗЕ НА НОГЕ: Озбиљна полемика у Француској после покушаја имама Велике париске џамије да умањи антисемитске нападе

Foto: Društvene mreže

- Zašto ne govorimo o tim antisemitskim aktima na televiziji? Gde su? Voleo bih da ih otkrijemo, da bismo mogli da budemo zaista solidarni i osetljivi po tom pitanju – izjavio je Mamun.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, u zemlji je zabeleženo 1.518. akata protiv Jevreja ili njihovih institucija, od trenutka kada je 7. oktobra Hamas napao Izrael. To je čak tri i po puta više od 436 napada ili govora mržnje koji su registrovani tokom čitave prošle godine. Istovremeno, zbog toga je do sada uhapšena 571 osoba, a otvoreno 330 istraga. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen preneo je da se uglavnom radi o napisima i uvredama, ali da je bilo i udaraca i povreda. Abdelali Mamun ističe da "ne kaže da su ti podaci lažni, već da nisu vidljivi."

- Voleo bih da se kaže "ta sinagoga je oštećena" ili "to groblje je oskrnavljeno", "ta osoba jevrejske veroispovesti je napadnuta". Da bi mislumani u Francuskoj bili osetljivi po tom pitanju, ne treba da se zadovoljimo brojkama – rekao je Mamun, a njegove reči su mnoge šokirale.

Kao potvrda onoga što se dešava, mediji navode između ostalog da je žena u Avinjonu osuđena na pet meseci zatvora zato što je pljunula na kipu građanina jevrejske veropispoversti, a da je u mestu Sen Brije mladić star 32 godine zaradio godinu i po zatvora zbog antisemitskog govora.

Imamov stav izazvao je lavinu reakcija. Njegove reči je kao jednako zabrinjavajuće i opasne ocenio predsednik Centralnog jevrejskog konzistorijuma Eli Koršija, dok je predsednik Reprezentativnog saveta jevrejskih institucija u Francuskoj Jonatan Arfi zatražio da bude sankcionisan.

 - Šokantna izjava imama Mamuna iz Velike pariske džamije dovodi u sumnju aktuelni porast atnisemitizma u Francuskoj. Ta želja za dezinformisanjem je neprihvatljiva i Velika parska džamija to mora da osudi – poručila je predsednica pariskog regiona Valeri Pekres.

Posle svega reagovala je i Velika pariska džamija koja se saopštenjem ogradila od imamovih reči, uz isticanje da se radio o njegovom ličnom stavu.

– Za razliku od navedenih reči, Velika pariska džamija ne negira, ne minimizira i ne realtivizuje antisemitske akte koji su se dogodili u Francuskoj poslednjih sedmica – deo je saopštenja u kome se izražava duboko žaljenje zbog porasta antimsetitskih napada, uz njihovu jasnu osudu.

Rektor Velike pariske džamije Šems Edin Hafiz, koji je potpisao saopštenje, istakao je da je razgovarao sa imamom koji je izrazio žaljenje zbog toga što je bio konfuzan i rekao da nije želeo da dovede u pitanje alarmantne podatke. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen se zahvalio Velikoj pariskoj džamiji na reakciji.

Sve se događalo dan pošto je predsednik Makron u Jelisejskoj palati primio predstavnike različitih veroispovesti i dva dana posle velikih marševa protiv antisemitizma širom zemlje. Pokušaji relativizacije ovde se ocenjuju kao veoma opasni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)