RAT U UKRAJINI: Ruske snage zatvataju klješta oko Avdejevke; VSU pokušava desante na Dnjepru; CIA donosi svilen gajtan Zelenskom (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

14. 11. 2023. u 07:16 >> 02:21

RAT u Ukrajini – 629. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге затватају кљешта око Авдејевке; ВСУ покушава десанте на Дњепру; ЦИА доноси свилен гајтан Зеленском (ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin youtube military update/Tanjug/AP

 

Hronika ratnih dešavanja: Ruske snage zatvataju klješta oko Avdejevke; VSU pokušava desante na Dnjepru (VIDEO/MAPA)

Na Starobeljskom pravcu u sektoru Kupjanska, ruske jedinice napreduju u oblasti Masjutovke i Ivanovke. VSU, pod pritiskom pešadije i artiljerije Oružanih snaga Rusije, povlači se zbog velikih gubitaka. Zbog nedostatka ljudstva, VSU počinje da formira kombinovane odrede iz raštrkanih jedinica, pokušavajući da održi uporišta sa „kompletom“ jedinica.

 

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Soledara, nakon proširenja zone kontrole na severnom krilu u blizini rezervoara Berhovka, borci Oružanih snaga Rusije su koncentrisali napore na zauzimanje visova u oblasti Klešćejevke na južnom krilu Bahmuta. Trenutno je vraćena kontrola nad prugom na severu sela i obližnjim šumskim zasadima. Međutim, bez zauzimanja strateških kota, kontrola nad Klešćejevkom je besmislena: jednostavno nema gde da se učvrsti, a samo selo se nalazi u niziji i dobro je pokriveno vatrom.

U pravcu Donjecka, ruske trupe nastavljaju operaciju zaokruživanja Avdejevskog utvrđenog područja u pokretu klješta. Na severu su ukrajinske formacije, pod ruskom artiljerijskom vatrom, bile prinuđene da se povuku iz sela Petrovskoje (Stepovoje): trenutno je naselje u sivoj zoni, jedinice Oružanih snaga Rusije su se konsolidovale na istočnoj periferiji, proširenje zone kontrole duž železničke pruge.

Foto Tanjug/AP

Postoji napredak i na strani deponije: ruska vojska je očistila postrojenja za tretman jugoistočno od deponije pepela Avdejevskog koksare. Trenutno nema napredovanja sa dominantnih visina u grad niti napada na samu elektranu. Ruske trupe koje su napredovale iz Jasinovataje uspele su da zauzmu do 40% industrijske zone na jugoistoku Avdijevke i sada odbijaju napade ukrajinskih formacija na okupiranim linijama.

U centru je odlučeno da se nanese maksimalna šteta od vatre mikrookrugu Himik kako bi se utvrđena područja pod kontrolom VSU dejstvom FAB-a sravnila sa zemljom. Na zapadnom krilu još nije bilo napredovanja prema Severnom i Tonjenjku, ali su se ipak pojavili pozicioni uspesi u pravcu Pervomajskog: zona kontrole severno od sela je proširena, međutim, preuranjeno je govoriti o njenom skorom zauzimanju.


Na zaporoškom pravcu, Oružane snage Ukrajine ne odustaju od pokušaja da napreduju i pokažu bar neki uspeh na glavnom pravcu kontraofanzive. Kao i ranije, taktika VSU se svodi na uništavanje ruskih položaja vatrom i potiskivanje ruskih oružanih snaga sa prve linije odbrane. Logika je jednostavna: ako je pozicija popunjena “gvožđem”, biće je nemoguće koristiti.

Posle salve vatre, ukrajinske formacije bacaju oklopna vozila u samoubilačke napade, izlažući ih napadima iz ruskog oružja. Samo što je tokom protekle nedelje intenzitet ukrajinske artiljerijske vatre značajno smanjen. A ruske trupe već idu u kontranapade.

Ruske trupe su sa juga ušle u selo Pjatihatki, koje se nalazi u sivoj zoni. To je postalo moguće nakon suzbijanja vatrenih tačaka Oružanih snaga Ukrajine na okolnim visovima. Prerano je donositi zaključke; kontrola sela bez osvajanja taktičkih kota malo rešava. Ukrajinske oružane snage su više puta pokušale da napadnu sa 10. armijskim korpusom u pravcu Kopanija i predgrađa Rabotina, ali ruske oružane snage ne samo da su odbile napade, već su i preuzele inicijativu, napredujući pola kilometra u jednom od šumski pojasevi.

Na hersonskom pravcu ruska grupa trupa „Dnjepar“ vodi nadolazeće borbe u okolini sela Krinki, gde su pre skoro mesec dana uspele da uđu i učvrste se jurišne jedinice Oružanih snaga Ukrajine. I pored toga što su pre par dana Oružane snage Ukrajine uspele da prošire zonu kontrole u ​​šumskim zasadima južno od naselja, ruski borci su ukrajinske formacije istisnuli sa plantaža. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napadnu u istočnom pravcu i prošire mostobran, ali zbog stalnih napada Oružanih snaga Rusije na područja koncentracije VSU, takvi pokušaji su osujećeni. Istina, ruske trupe još nisu u stanju da očiste centar sela, iako koriste topovsku i raketnu artiljeriju i Solncepek TOS.

Foto printskirn telegram vysokygovorit



Istovremeno, ruske trupe su osujetile sledeće pokušaje VSU da iskrcaju diverzantsko-izviđačke grupe u oblastima Antonovskog i Malog železničkog mosta i nisu im dozvolile da napreduju do Poima i Peščanovke. Krinki nisu samo tačka primene napora, već i tačka odvlačenja pažnje. Dok grupa trupa Dnjepar nastavlja da uspostavlja red i rešava nagomilane probleme zbog „Makarevičevog nasleđa“, Oružane snage Ukrajine koriste organizaciona previranja.

Nažalost, ruske trupe moraju da zapuše rupe i prebace jedinice iz drugih oblasti da bi odbile juriš u Krinkiju, gde se bacaju rezerve. Istovremeno, ukrajinske formacije planiraju da izvedu operaciju u još tri pravca – od Očakova preko ostrva Pervomajski (gde se još od sovjetskih vremena nalazi moćno utvrđenje) na Kinburnskoj kosi, pokušaju da uđu u Novu Kahovku i izvedu desant na liniju Gornostajevka - Kajri - Vasiljevka.

Foto MO Rusije



Istovremeno, nastavlja se operacija udara na Krim i smanjenja borbene sposobnosti Crnomorske flote. I iako postoje razlozi za pozitivna očekivanja na taktičkom nivou, na operativno-strateškom nivou postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost: ipak, pravac Herson-Crno more postaje jedan od najviših prioriteta za Oružane snage Ukrajine posle katastrofalne letnje kampanje. Neuspesi i neopravdane nade moraju se nekako nadoknaditi.

KIM DOTKOM TVRDI: Direktor CIA u Kijevu saopštava Zelenskom da mu je vreme isteklo

FINSKO-nemački tehnološki biznismen Kim Dotkom saopštio je da će direktor Centralno obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns sutra otputovati u Ukrajinu kako bi lideru te države Vladimiru Zelenskom rekao da je "njegovo vreme isteklo".

-Direktor CIA Berns u sredu putuje u Ukrajinu da kaže Zelenskom da je njegovo vreme isteklo. Berns ima zadatak da 'zamrzne' proksi rat zbog loših rezultata Bajdena u anketama u Americi. Srećno Zelenskom ako odbije otpremninu koju će mu ponuditi Berns, naveo je Dotkom na društvenoj mreži Iks.

 

 

POGLEDAJTE - Ruski artiljerci: Zadatak izvršen, napad VSU odbijen (VIDEO)

Posada ruske samohodne haubice kalibra 152 mm "hijacint-S" Zapadnog vojnog okruga pomaže u zaustavljanju ofanzive Oružanih snaga Ukrajine na krupjanskom pravcu, a dnevno ispaljuje i do 87 granata, javlja rusko Ministarstvo odbrane.

"Stigao je zadatak - suzbijanje neprijateljske ofanzive. U zaštitu pešadije smo stali mi i još jedna naša haubica", kaže ruski vojnik s kodnim imenom Sibirjak i dodaje da je tog dana ispaljeno čak 87 granata i da je zadatak obavljen – sprečena je ofanziva neprijatelja.

Bitka za tvrđavu Avdejevka: Ofanziva ruskih oružanih snaga u industrijskoj zoni i uspesi na celom frontu (MAPA)

Ruske trupe nastavljaju operaciju pokrivanja Avdejevskog utvrđenog područja u kleštima.

Na severu su ukrajinske formacije, pod ruskom artiljerijskom vatrom, bile prinuđene da se povuku iz sela Petrovskoje (Stepovoje): trenutno je naselje u sivoj zoni, jedinice Oružanih snaga Rusije su obezbedile uporište na istočnoj periferiji, šireći zonu kontrole duž železničke pruge.

Postoji napredak i na strani deponije: ruska vojska je očistila postrojenja za tretman jugoistočno od deponije pepela Avdejevskog koksohemijskog kombinata. Trenutno nema napredovanja sa visova iznad u grad niti napada na samu elektranu.

Ilustracija telegram rybar

Ruske trupe koje su napredovale iz Jasinovataje uspele su da zauzmu do 40% industrijske zone na jugoistoku Avdejevke i sada odbijaju napade ukrajinskih formacija na zauzetim linijama.

U centru je odlučeno da se nanese maksimalna šteta od vatre mikrookrugu Himik kako bi se sa zemljom sravnila neprijateljska utvrđena područja sa FAB.

Na zapadnom krilu još nije bilo napredovanja prema Severnom i Tonjenjkomu, ali su pozicioni uspesi u pravcu Pervomajskog ipak ocrtani: zona kontrole severno od sela je proširena, međutim, preuranjeno je govoriti o njenom zauzimanju.

 

EU o pomoći Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je glavna tema današnjeg razgovora sa ministrima EU bila Ukrajina i kako povećati zaštitu kritične infrastrukture Unije.

 

Zelesnki više nije potreban: Francuski političar o interesima Zapada

NATO je promenio odnose prema ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom i možda će hteti da ga smeni, smatra lider francuske partije „Patriote“.

Foto Tanjug/AP

-Narativ NATO prema Zelenskom se potpuno promenio. SAD žele da se spasu od svog štićenika. Klasičan potez, napisao je on na društvenoj mreži „Eks“.

Kako je naveo, rat se preselio na Bliski istok i Zelenski više nije potreban.

 

 

Ukrajinci tvrde: Su-57 dejstvuje po položajima VSU

RUSKE vazduhoplovne snage su rasporedile lovce nove generacije Su-57 za ponovljene udare na položaje ukrajinske vojske u spornoj oblasti Luganska, navodi ERADAR Telegram kanal koji održava bliske veze sa ukrajinskom vojskom.

Foto: lifenews.ro@LifenewsRo

Verodostojnost izveštaja ostaje neizvesna, a kanal naglašava poteškoće u borbi protiv ruske avijacije kako bi ponovio pozive na ubrzanu isporuku lovaca F-16 iz zapadnih zemalja – i na taj način imao podsticaj da se prenaglasi opasnost koju predstavlja ruska vazdušna snaga.

Bez obzira na to, o raspoređivanju Su-57 za takve operacije se veoma često izveštava od ranih nedelja rata, pri čemu su sposobnosti flote, domet raspoređenog naoružanja i veličina jedine eskadrile Vazduhoplovnih snaga značajno porasli od februara 2022.

Prijavljene uloge aviona su uključivale udare, potiskivanje protivvazdušne odbrane, podršku naporima elektronskog ratovanja, pa čak i van vizuelnog dometa borbe vazduh-vazduh.

 

Pompeo u upravnom odboru "Kijevstara"

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo postao je član borda direktora ukrajinske telekomunikacione kompanije „Kijevstar“, saopštio je „VEON“.

On će sada vršiti dužnost nezavisnog neizvršnog direktora, kao partner konsalting i investicione kompanije „Impakt investment“ nedavno osnovane u Americi.

Foto: EPA


„VEON“ je telekomunikacioni holding u čiji sastav ulazi i „Kijevstar“.
 

Borelj o američkoj vojnoj pomoći Kijevu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da on „nije astrolog“ i da ne zna šta će se desiti ako Sjedinjene Američke Države sledeće godine smanje vojnu pomoć Ukrajini.

 

Aerodrom Šeremetjevo opremljeno anti-dron sistemima

Aerodrom „Šeremetjevo“ u Moskvi postavio je kompleks za otkrivanje i suzbijanje dronova, navodi se u saopštenju aerodroma.

-U cilju osiguravanja visokog stepena bezbednosti letenja, na aerodromu ‘Šeremetjevo’ je postavljen radarsko-optički kompleks ‘ENOT SD’.

Arhiva

 

POGLEDAJTE - Napad ruskih boraca iz jednice Štorm (VIDEO)

Ruski specijalci zauzeli položaje Oružanih snaga Ukrajine na zapadnom delu artjomovskog pravca.

Nakon topovskog artiljerijskog udara, borci jedinice „Štorm“ počeli su čišćenje utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine. Tokom napada, padobranci su eliminisali ukrajinske militante i uspeli da se učvrste na svojim pozicijama.

Foto Tanjug/AP

 

Biviši agent CIA: Kraj ukrajine bez pomoći SAD

Bez pomoći SAD Ukrajina neće moći da izdrži ni do kraja godine, rekao je bivši agent CIA Lari Džonson u intervjuu za Jutjub kanal „Džadžing fridom“.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane: VSU izgubio stotine vojnika, odbijeni napadi ko Kupajanska i u Donbasu

Na kupjanskom pravcu odbijeno je 8 napada ukrajinskih snaga i 6 napada na krasnolimanskom pravcu. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznose do 365 ljudi.

Na donjeckom pravcu odbijeno je 5 napada, gađani su položaji ukrajinske vojske u području Vasjukovke i Kurdjumovke, VSU je izgubio oko 300 poginulih i ranjenih.

Foto Tanjug/AP

Tekst potpisa

Jedan napad je odbijen na južnodonjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 60 ljudi.

Na zaporoškom pravcu snage Oružanih snaga Ukrajine su poražene u području Rabotina, ukrajinski gubici su iznosili 75 ljudi. Na hersonskom pravcu ukrajinske oružane snage izgubile su do 95 ljudi.

 

 

Slovačka obavestila NATO: Prekidamo isporuke oružja Ukrajini

Slovački ministar odbrane Robert Kalinjak obavestio je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da Bratislava obustavlja isporuke oružja i municije Ukrajini, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu slovačke vojske.

„Slovački ministar odbrane Robert Kalinjak obavestio je generalnog sekretara NATO-a da obustavljaju vojnupomoć Ukrajini iz slovačkih rezervi“, piše u tekstu.

Foto: AP

Tokom borbi u Izjumu Kijev prekršio konvenciju o zabrani protivpešadijskih mina

Ukrajina je tokom borbi u Izjumu, Harkovska oblast, prekršila je Otavsku konvenciju o zabrani protivpešadijskih mina, rekao je novinarima Mark Hizni, član Instituta Ujedinjenih nacija za istraživanje problema razoružanja.

„Postoje ubedljivi razlozi da se veruje da je Ukrajina tokom borbi u Izjumu 2022. godine prekršila Otavski sporazum iz 1997. o zabrani protivpešadijskih mina“, rekao je Hizni na predstavljanju izveštaja„Landmine monitor 2023“, prenosi Sputnjik. 

Sijarto: Mađarska nastavlja saradnju sa Rusijom u nuklearnoj sferi

Rusija i Mađarska potpisale su plan rada za izgradnju nuklearne elektrane „Pakš 2“, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

- Danas smo potpisali plan rada za naredne godine i na osnovu njega mogu da kažem da ćemo početkom naredne decenije moći da povežemo na mrežu novu nuklearnu elektranu koju gradimo - rekao je Sijarto na konferenciji za štampu sa šefom „Rosatoma“ Aleksejem Lihačovom.

Ukrajini je obećano da će jednog dana biti primljena u NATO

Ukrajini je obećano da će biti primljena u NATO, ali trenutno ne postoji vremenski rok kada će ovaj proces biti završen, rekao je u intervjuu listu Asahi pomoćnik generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Dejvid van Vil, koji trenutno boravi u poseti Japanu.

On je napomenuo da Kijev mora da ispuni nekoliko uslova da bi ušao u NATO.

"Uporedo sa ratom protiv Rusije", rekao je pomoćnik generalnog sekretara.

Zalužni i Braun razgovarali o planovima ukrajinske vojske za zimu

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni razgovarao je sa načelnikom Združenog generalštaba SAD Čarlsom Braunom o planovima za zimski period i hitnim potrebama ukrajinske armije.

On je detaljno obavestio američkog generala o najnovijim dešavanjima na frontu, napominjući da je najteža situacija na pravcima Avdejevke, Kupjanska i Marjinke.

Prema njegovim rečima, situacija je teška, ali je i dalje "pod kontrolom", preneo je Tanjug. 

Dronovi oboreni u četiri ruske oblasti

Kako je saopštilo ratno vazduhoplovstvo Ukrajine, tokom noći 14 dronova je pušteno u pravcu Ukrajine. Navodno, njih sedam je oboreno.

Kako navodi ukrajinska strana, ispaljene su i dve rakete Iks-31 i „iskander“. One nisu presretnute.

Ono što je interesantno, ranije su u Kijevu govorili da, umesto eksplozija, dejstvuje njihova PVO i da svaki dron ili raketu obore. Izgleda da su odustali da dokazuju nedokazivo: bušnost i istrošenost svoje PVO, preneo je Sputnjik. 

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu