BORELJ SA MINISTRIMA EU: Glavna tema satanka podrška Ukrajini

Tanjug

14. 11. 2023. u 20:53

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je glavna tema današnjeg razgovora sa ministrima EU bila Ukrajina i kako povećati zaštitu kritične infrastrukture Unije.

БОРЕЉ СА МИНИСТРИМА ЕУ: Главна тема сатанка подршка Украјини

Foto Profimedia

-Ponovio sam da je potrebno hitno povećati našu vojnu podršku Ukrajini. To uključuje i protivvadzušnu odbranu, naveo je Borelj na konferenciji za novinare.

On je dodao da podrška Ukrajini mora da bude dugoročna i da je ona deo bezbednosnih obaveza Evropske unije.

Prema njegovim rečima, EU je do sada obučila 30.000 ukrajinskih vojnika, a u narednom periodu biće obučeno još 10.000 vojnika.

-Dobra obuka znači spasavanje života, poručio je Borelj.

Na pitanje novinara šta je cilj EU u Ukrajini, u kontekstu predstojećih američkih izbora, Borelj je rekao da Savet ministara EU "nije pričaonica, a ja nisam astrolog".

-Ne znam šta će se desiti u Sjedinjenim Državama sledeće godine. Mi stvari shvatamo ozbiljnije od pukog nagađanja o tome šta se može dogoditi. Nije me briga za "ako". Ono što me zanima je "šta". Znamo šta moramo da uradimo sada, danas, sutra, sledeće nedelje i sledećeg meseca. Na to trošimo svu našu energiju, naveo je visoki predstavnik EU.

Govoreći o situaciju na Bliskom istoku, Borelj je rekao da su ministri EU razgovarali o primeni sankcija protiv Hamasa, kao i o tome da je potreban prekid finansiranja te palestinske militantne grupe.

-Ne postoji konsenzus unutar Evropske unije, a nije bilo konsenzusa ni u G7, da se pozove na prekid vatre, naveo je Borelj.

Dodao je da će sutra krenuti na turneju po Bliskom istoku gde će posetiti Izrael i Palestinu, ali i nekoliko arapskih zemalja.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave