SIJARTO: Mađarska nastavlja saradnju sa Rusijom u nuklearnoj sferi

Novosti online

14. 11. 2023. u 12:54

RUSIJA i Mađarska potpisale su plan rada za izgradnju nuklearne elektrane „Pakš 2“, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

СИЈАРТО: Мађарска наставља сарадњу са Русијом у нуклеарној сфери

FOTO: AP/Tanjug

- Danas smo potpisali plan rada za naredne godine i na osnovu njega mogu da kažem da ćemo početkom naredne decenije moći da povežemo na mrežu novu nuklearnu elektranu koju gradimo - rekao je Sijarto na konferenciji za štampu sa šefom „Rosatoma“ Aleksejem Lihačovom.

Takođe je saopštio da preliminarni nacrt 12. paketa sankcija EU protiv Rusije ne sadrži ograničenja protiv nuklearne energije.

- Jasno smo stavili do znanja da ne može doći do toga da nuklearna energija bude na bilo koji način ograničena. Ti preliminarni predlozi (12. paketa sankcija), za koje trenutno znamo, ne sadrže sankcije protiv nuklearne industrije. Nikada nećemo podržati sankcije protiv nuklearne energije - rekao je Sijarto.

Podsećamo, stručnjaci „Rosatoma“ u avgustu su počeli radove u okviru glavne faze izgradnje nuklearne elektrane. Ruska državna korporacija saopštila je da veliko interesovanje za učešće u projektu pokazuju i mađarske i evropske kompanije, kao i organizacije iz trećih zemalja.

Projekat „Pakš-2“

„Pakš“ je jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj. Prema ugovoru potpisanom 2014. godine, ruska državna kompanija Rosatom će izgraditi elektrane 5 i 6, snage 1,2 gigavata svaka. Četiri postojeća reaktora u Pakšu puštena su u rad između 1982. i 1987. i proizvode oko polovinu električne energije u zemlji. Sa novim modernim nuklearnim reaktorima, vlasti očekuju da će udvostručiti izlaznu snagu elektrane.

Projekat „Pakš-2“ je pogođen velikim kašnjenjima, ali Budimpešta je već izdala dozvolu za izgradnju energetskih blokova od strane Rosatoma. Takođe je nedavno dobila dozvolu da izmeni svoj ugovor sa Rusijom i uključi kompaniju za upravljanje projektima kako bi se ubrzao proces izgradnje.

Ruski nuklearni sektor do sada nije bio na meti zapadnih sankcija EU u vezi sa Ukrajinom, a Mađarska je više puta rekla da će staviti veto na bilo kakve pokušaje nametanja takvih ograničenja.

„Rosatomu“ je sredinom 2022. godine pripadalo 20 od 53 nuklearna reaktora u izgradnji širom sveta, a nedavno je završio izgradnju prve turske atomske elektrane u Akuiu. Rusija takođe obezbeđuje gorivo za nekoliko nuklearnih reaktora u Indiji i Kini i gradi prvu nuklearnu elektranu u Bangladešu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:  RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)