MARŠ BEZ MAKRONA: Masovni skupovi protiv antisemitizma širom Francuske

Širom Francuske održani su građanski skupovi protiv antisemitizma. U celoj zemlji organizovano je sedamdesetak skupova a samo se u Parizu okupilo preko sto hiljada ljudi.

МАРШ БЕЗ МАКРОНА: Масовни скупови против антисемитизма широм Француске

Foto: Društvene mreže

Od početka novog sukoba između Hamasa i Izraela 7. oktobra, u Francuskoj je zabeleženo više od 1.200 antisemitskih akata, između ostalog i iscrtavanjem Davidovih zvezda na zidovima, dok je preko 500 osoba zbog toga uhapšeno. Bio je to znak da se francusko društvo okupi oko zajedničkih vrednosti.

Istovremeno, u zemlji vlada i velika osuda onoga što se trenutno dešava u Gazi. Zvanični stav vlasti je da Izrael ima pravo da se brani, ali da civili zbog toga ne smeju da stradaju, kao što se to danas događa. Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na hitan humanitarni prekid vojnih dejstava što bi trebalo da dovede do prekida vatre u ratu na Bliskom istoku.

Sve to treba dovesti u kontekst situacije u kojoj se u Francuskoj nalazi najveći broj i Jevreja i Arapa na evropskom tlu. I dok prvi podržavaju akciju izaelske vojske, drugi preko društvenih mreža, zajedno sa stranakama krajnje levice, dižu glas protiv onoga što se dešava na palestinskim teritorijama.

Podeljenost iz društva ogleda se i u odnosu političkih partija. Dok je najveći broj stranaka juče zajedno demonstrirao, pojavile su se, ipak, surevnjivosti, a na meti su bili krajnja levica i ekstremna desnica.

"Nepotčinjena Francuska" Žana Lika Melanšona, krajnje levičarska formacija čiji je lider na prethodnim predsedničkim izborima zauzeo visoko treće mesto, otvoreno je prethodnih nedelja kritikovala Izrael, odbila da Hamas okarakteriše kao terorističku organizaciju, a krivicu za sve ono što se dešava svalila na izraelsku politiku proteklih godina.

Melanšonovi "nepotčinjeni" su juče istovremeno odbili da demonstriraju rame uz rame s krajnje desničarskim "Nacionalnim okupljanjem" čiju skupštinsku grupu predvodi Marin Le Pen.

- Tačno smo tamo gde bi trebalo da budemo. Tokom nekoliko sati treba napraviti pauzu u političkim polemikama – poručila je Le Penova, koja je na marš protiv antisemitizma došla u društvu predsednika stranke Žordana Bardele i većeg broja poslanika.

Na trgu Invalidi u centru Pariza došlo je i do tenzija, kada su nekim od predstavnika udruženja koja podržavaju Izrael zasmetale pristalice "Nacionalnog okupljanja" koje su okarakterisali "fašistima", iako je stranka Marin Le Pen poslednjih godina promenila imix.   

Napadnuti su, tokom prepodneva, juče, i predstavnici krajnje levičarske "Nepotčinjene Francuske", zbog njihovog odbijanja da kritikuju Hamas. Do napada je došlo ispred "Zimskog cirkusa", simboličnog mesta, odakle su francuski Jevreji tokom Drugog svetskog rata odvoženi u logore. Reprezentativni savet jevrejskih institucija u Francuskoj (KRIF) pozdravio je one koji su ometali ovaj skup "Nepotčinjenih".

Na antisemitskom skupu u Parizu bili su mnogobrojni poznati francuski političari, predsednici Skupštine i Senata, Jael Bron Pive i Žerar Larše, nekadašnji šefovi države Fransoa Oland i Nikola Sarkozi koji je došao sa suprugom Karlom Bruni, premijerka Elizabet Born, bivši šefovi vlade Eduar Filip, Bernar Kaznev, Manuel Vals, Žan Mark Ero, Žan Kasteks i drugi, ministri iz desnice i levice, ali ne i aktuelni predsednik Emanuel Makron.

Svoje odsustvo francuski šef države je objasnio činjenicom da inkarnira nacionalno jedinstvo i da nikada nije učestvovao na manifestacijama, ali je uputio javno pismo u kome je učesnicima poručio da je "u mislima s njima" i narod pozvao na jedinstvo uz poruku da nikada ne podlegne antisemitizmu.

TAOCI

U povorkama su bili pripadnici različitih stranaka, a pevala se i "Marseljeza". Bili su tu i članovi porodica otetih i stradalih Francuza u nedavnom napadu Hamasa na Izrael. Upućen je poziv da se oteti oslobode. Skupovi su bili organizovani i u drugim francuskim gradovima. U Lionu se, tako, okupilo oko tri hiljade ljudi, a nekoliko hiljada u Strazburu, gde su s ostalima zajedno šetali i predstavnici Melanšonovih "Nepotčinjenih".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)