STANOVNICI IMALI 30 MINUTA DA POKUPE SVOJE STVARI I ODU: Zemljotresi ne prestaju, lava preti da izbriše ovaj grad (VIDEO)

Novosti online

13. 11. 2023. u 15:22

STANOVNICI Grindavika u blizini Rejkjavika strahuju da bi u njihovom gradu moglo da dođe do vulkanske erupcije, s obzirom na zabeleženih 2.800 potresa koji su se desili u toku prošlog dana.

СТАНОВНИЦИ ИМАЛИ 30 МИНУТА ДА ПОКУПЕ СВОЈЕ СТВАРИ И ОДУ: Земљотреси не престају, лава прети да избрише овај град (ВИДЕО)

Foto: Prinstkrin/Jutjub/FOX

Vulkan Fagradalsfjal na poluostrvu Rejkjanes, najmlađem delu Islanda, preti da "zbriše" grad sa 4.000 stanovnika.

Svi stanovnici su evakuisani u petak nakon objave o vanrednom stanju zbog opasnosti koja im preti, navodi Dejli mejl.

- Zaista smo zabrinuti za sve kuće i infrastrukturu u tom području - rekao je Vidir Rejnison, šef islandske uprave za civilnu zaštitu i vanredne situacije.

On je istakao da se magma nalazi na veoma maloj dubini i da erupciju očekuju "za nekoliko sati ili najduže za nekoliko dana".

- Imamo pukotinu dugu oko 15 kilometara i bilo gde na toj pukotini može da dođe do erupcije - rekao je on.

Slike pokazuju ogromne ponore koji se otvaraju u gradu, registrovani su problemi na putevima, procepi na trotoarima i klizišta.

Svi putevi koji vode do grada su navodno zatvoreni, dok su putevi ka međunarodnim islandskim aerodromima na severu poluostrva i dalje otvoreni.

- U petak, oko četiri, zemljotresi su počeli da traju bez prestanka... Stalni veliki potresi satima... Pomisao da možda nikada više nećete videti svoj rodni grad, to je teško - rekao je Gisli Gunarson, muzički kompozitor.

Ljudi su imali petnaest do 30 minuta da pokupe svoje stvari, a pratnju su im sve vreme pravile hitne službe zadužene za evakuaciju stanovništva.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije upozorilo je javnost da je sve verovatnija erupcija vulkana.

Zvanično saopštenje je glasilo: "Zemljotresi i indikacije vulkanske aktivnosti porasli su iznad normalnih nivoa na poluostrvu Rejkjanes, jugozapadno od Rejkjavika. Islandske vlasti nastavljaju pomno da prate to područje, posebno oblast severozapadno od planine Thorbjorn u blizini elektrane Svartsengi i Plave lagune.

Grad Grindavik je evakuisan iz predostrožnosti. Neki putevi su zatvoreni i posetiocima se savetuje da se klone tog područja."

Pošto će avio-kompanije i kompanije za putovanja nastaviti normalno svoj rad, putnici ne bi trebalo da očekuju da će im ova situacija promeniti planove.

Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije upozorilo je putnike da se ni za jedno putovanje ne može "garantovati bezbednost".

Grad Grindavik, na oko 40 kilometara jugozapadno od Rejkjavika, nalazi se u blizini rezervoara slatke vode i geotermalne elektrane Svartsengi, koja je glavni snabdevač strujom za 30.000 stanovnika na poluostrvu Rejkjanes.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“: Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)