RUSIJA KONSTRUISALA NOVU MOĆNU RAKETU: "Rosteh" - Razara ciljeve na otvorenom, kao i one u utvrđenjima

Novosti online

11. 11. 2023. u 22:00

RUSIJA je napravila novu nevođenu avionsku raketu nove generacije, kalibra 80 milimetara, sa visokoefikasnim motorom.

РУСИЈА КОНСТРУИСАЛА НОВУ МОЋНУ РАКЕТУ: Ростех - Разара циљеве на отвореном, као и оне у утврђењима

Foto Tanjug/AP

 Raketu je konstruisao kolektiv Naučno-proizvodnog društva "Splav" A. N. Ganičeva, a raketa je predstavljena na jednom od konkursa "Rosteha", ruske državne korporacije za razvoj, proizvodnju i izvoz visoko-tehnoloških industrijskih proizvoda, kako u civilnom tako i vojnom sektoru.

Kako su iz ove korporacije otkrili za TASS, "kreatori su uspeli da reše niz složenih naučnih, tehničkih i praktičnih problema i tako stvore raketu, koja može da obezbedi uništenje kako onih ciljeva koji se nalaze na otvorenom, tako i onih koji se nalaze u zatvorenim utvrđenjima i šumama.

Novina je u tome da je po prvi put postavljena osnova za stvaranje multifunkcionalne vazduhoplovne municije, koja objedinjuje svojstva municije koja se koristi za uništenje kamenih, betonskih i drugih jakih utvrđenja i razorno zapaljivih projektila. Novi malokalibarski, visokoefikasni raketni motor omogućava perspektivno ispaljivanje nevođenih i vođenih raketa.

Iz "Rosteha" dalje dodaju da nova raketa po svojim karakteristikama prevazilazi sve domaće i inostrane analoge, te su njeni autori nagrađeni nagradom Heroja Ruske Federacije Nikolaja Makarovca za "doprinos razvoju i proizvodnji robe specijalne namene".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)