TOKAJEV IZNENADIO SVE, PUTIN OVO NIJE OČEKIVAO: Ruska delegacija ostala zatečena, uhvaćeni nespremni (VIDEO)

Novosti onlajn

10. 11. 2023. u 17:26

RUSKI predsednik Vladimir Putin u četvrtak je bio u službenoj poseti Kazahstanu. Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev dočekao ga je dok je izlazio iz aviona. Poslepodne je upriličen svečani doček, a dvojica predsednika su se nakon svečanosti pridružili kazahstansko-ruskoj poslovnoj konferenciji, koja se ove godine održava u Kostanaju, na severu Kazahstana.

ТОКАЈЕВ ИЗНЕНАДИО СВЕ, ПУТИН ОВО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Руска делегација остала затечена, ухваћени неспремни (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP photo

Ali, ovoga puta susret Putina i Tokajeva obeležila je neobična situacija.  Prema video snimku objavljenom na profilu "Visegrad 24" na društvenoj mreži X (bivši Twitter), kazahstanski predsednik je svoj govor započeo na kazastanskom umesto na ruskom jeziku, što se, kako navode, nikada pre nije dogodilo. 

Ruska delegacija bila je poprilično zbunjena i nespremna kad je govor počeo te su počeli oko sebe tražiti uređaje za prevođenje. Nije poznato da li je je Tokajevljevo obraćanje na jeziku Kazaha ovom prilikom u skladu s nastojanjima Astane da pojačano koristi kazastanski jezik umesto ruskog.

Kako je pre nešto više od mesec dana pisao "The Guardian", Kazahstan priprema nacrt zakona o medijima kojim bi se povećala upotreba kazahstanskog jezika u odnosu na ruski.

 Kazahstan je ranije najavio napore da promoviše upotrebu kazahstanskog jezika umesto ruskog u svojim medijima, usred sve većeg skepticizma u pogledu uticaja Moskve u zemlji od početka ruske invazije na Ukrajinu. 

Kazastanski je službeni jezik ove bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji, ali je i ruski takođe priznat i široko je rasprostranjen među populacijom od oko 20 milijuna ljudi.

- Nacrt zakona o medijima predviđa povećanje udela državnog jezika na televiziji i radiju sa 50 posto na 70 posto - izjavila je ranije tamošnja ministarka kulture Aida Balajeva.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA - Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!