LAVROV O BRIKSU: Pred našim očima se formira pravedniji multipolarni svetski poredak

Novosti online

10. 11. 2023. u 14:14

ZA RUSIJU je u okviru njenog predsedavanja BRIKS-u glavni cilj sveobuhvatno jačanje strateškog partnerstva u istorijskom trenutku formiranja novog svetskog poretka, ističe ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ О БРИКСУ: Пред нашим очима се формира праведнији мултиполарни светски поредак

Foto: AP

- Svi smo mi svedoci tektonskih pomeranja u međunarodnoj areni. Pred našim očima se formira pravedniji multipolarni svetski poredak koji odlikuje želja sve većeg broja država globalnog juga i istoka da ojačaju svoj suverenitet i identitet, da vode samostalnu spoljnu politiku i oslanjaju se na fundamentalne nacionalne interese - objašnjava Lavrov.

Prirodna posledica ovog trenda je veliko interesovanje za BRIKS, kaže Lavrov u video-obraćanju učesnicima Petog međunarodnog opštinskog foruma zemalja BRIKS+.

Interesovanje za BRIKS-om je dodatno poraslo nakon istorijske odluke da se od 1. januara 2024. godine pozove šest novih članica da se pridruže asocijaciji, kaže Lavrov i dodaje da je broj potencijalnih učesnica "priličan".

- Sledeće godine predsedavanje BRIKS-u prelazi na Rusku Federaciju. Fokusirani smo na produktivan, energičan rad na jačanju strateškog partnerstva u svim oblastima - zaključio je Lavrov.

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Na samitu u Johanezburgu u avgustu objavljena je odluka da se od 1. januara 2024. godine pozovu Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, UAE i Saudijska Arabija i da postanu punopravne članice organizacije.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori