"NE PRIHVATAMO TAKVU SITUACIJU" Kremlj: Dijalog o nuklearnom oružju neophodan, ali ne dok SAD drže lekcije Rusiji

Tanjug

08. 11. 2023. u 14:35

STRATEŠKI dijalog sa SAD o nuklearnom oružju definitivno je neophodan, ali se takav razgovor ne može dogoditi dok Vašington "drži lekcije" Moskvi, saopštio je danas Kremlj.

НЕ ПРИХВАТАМО ТАКВУ СИТУАЦИЈУ Кремљ: Дијалог о нуклеарном оружју неопходан, али не док САД држе лекције Русији

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Rusija se juče, navodeći neprihvatljivo širenje NATO vojnog saveza, i zvanično povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), ključnog sporazuma o bezbednosti nakon hladnog rata, koji je bio osmišljen da deeskalira potencijalni sukob između Istoka i Zapada, naveo je Rojters.

Iz sedišta NATO-a u Briselu su paralelno poručili da nameravaju da suspenduju sporazum "koliko god to bude potrebno", u skladu sa njihovim pravima po međunarodnom zakonu.

Na pitanje o perspektivi strateškog dijaloga o nuklearnom oružju sa SAD i Zapadom, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je dijalog nedvosmisleno neophodan.

- On se (međutim) ne može odvijati u situaciji da jedna zemlja drži lekcije drugoj zemlji. Mi ne prihvatamo takvu situaciju - istakao je Peskov.

Prema njegovim rečima, Rusija veruje da je dijalog od suštinskog značaja.

- I svakako smo spremni da ga počnemo, ali do sada se aktuelna situacija ni na koji način nije promenila - kazao je Peskov.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?