"SITUACIJA U SVETU IZUZETNO TEŠKA I NAPETA" Putin: Stari sukobi se zaoštrili - pojavila se nova žarišta

Novosti online

08. 11. 2023. u 10:16

SITUACIJA u svetu i dalje je napeta i zemljama Zajednice nezavisnih država potrebno je mnogo rada da bi se osigurala bezbednost zajednice, važno je da se u potpunosti iskoriste prognostički i informaciono-analitički potencijal njihovih saveta bezbednosti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

СИТУАЦИЈА У СВЕТУ ИЗУЗЕТНО ТЕШКА И НАПЕТА Путин: Стари сукоби се заоштрили - појавила се нова жаришта

FOTO: Tanjug/AP

- Vidimo da je međunarodna situacija i dalje izuzetno teška i napeta. U nizu regiona stari sukobi su se zaoštrili i pojavila su se nova žarišta sukoba. Između ostalog, na Bliskom istoku, gde je isprovocirano novo pogoršanje palestinsko-izraelskog sukoba, od čega prvenstveno stradaju civili - rekao je Putin, obraćajući se učesnicima XI sastanka sekretara saveta bezbednosti zemalja ZND, koji je otvoren u sredu u Moskvi.

Globalna nestabilnost projektuje se i na Evroaziju, primetio je on.

- Štaviše, dejstva nekih država direktno su usmerena na podrivanje legitimne vlasti, društvene stabilnosti i tradicionalnih vrednosti u zemljama ZND, na narušavanje naših tradicionalnih bliskih trgovinskih, kooperativnih i kulturnih veza. I dalje postoje zajedničke pretnje, kao što su terorizam i organizovani kriminal, trgovina drogom i ilegalna migracija, radikalizam i ekstremizam, kao i rizici u oblasti ekonomske, informacione, tehnološke i biološke bezbednosti - dodao je Putin.

On je istakao da sve to zahteva ne samo koordinisanu kolektivnu reakciju, već i veliki preventivni rad.

- Između ostalog, posebno je važno da se u potpunosti iskoriste prognostičarski, informacioni i analitički potencijal saveta bezbednosti – za dubinsko i sveobuhvatno proučavanje situacije na prostoru ZND i u svetu uopšte, za jasno određivanje prioriteta, blagovremeno korigovanje dokumenata strateškog planiranja - zaključio je predsednik Rusije.

Ruski predsednik uveren je da će saradnja preko saveta bezbednosti nastaviti da služi jačanju stabilnosti i bezbednosti zemalja ZND i razvijanju koordinisanih pristupa za postizanje zajedničkih ciljeva.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)