"AMERIKA ĆE PREDUZETI KORAKE DA SPREČI NEPRIJATELJE IZRAELA": Blinken tražio od Netanjahua humanitarnu pauzu u borbama protiv Hamasa

Tanjug

03. 11. 2023. u 17:06

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas u Tel Avivu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kako bi zatražio humanitarnu pauzu u borbama protiv palestinske militantne grupe Hamas u Gazi.

АМЕРИКА ЋЕ ПРЕДУЗЕТИ КОРАКЕ ДА СПРЕЧИ НЕПРИЈАТЕЉЕ ИЗРАЕЛА: Блинкен тражио од Нетањахуа хуманитарну паузу у борбама против Хамаса

FOTO: AP/Tanjug

On je istakao da se mora učiniti više na zaštiti palestinskih građana i naglasio da se rat ne sme proširiti na druga područja na Bliskom istoku.

- Američka administracija će preduzeti korake neophodne da spreči neprijatelje Izraela, koji povlađuju Hezbolahu, da otvore drugi front. Posvećeni smo odvraćanju od agresije sa bilo kog dela i preduzećemo neophodne korake da se izborimo sa tim - rekao je on na konferenciji za novinare, dodajući da SAD ostaju apsolutno odlučne u tom pogledu.

Blinken je naglasio da je važan način na koji Izrael vodi kampanju protiv Hamasa i upozorio na humanitarnu katastrofu, prenosi Tajms of Izrael.

Kako je naveo, sa izraelskim zvaničnicima razgovarao je o opipljivim koracima „kako bi se povećao tekući transfer hrane, vode i lekova“.

On je dodao da SAD veruju da su humanitarna primirja neophodna da bi se zaštitili civili, dok istovremeno omogućavaju Izraelu da porazi Hamas.

Blinken je poručio da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena u potpunosti fokusirana na oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Američki državni sekretar je  doputovao u Izrael treći put od početka rata sa Hamasom 7. oktobra. 

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je na „humanitarnu pauzu“ u borbama kako bi se organizovala evakuacija dvojnih državljana i stranaca koji su još uvek zarobljeni u Gazi, kao i da bi se pokušalo oslobađanje više od 240 talaca koje Hamas drži i povećala humanitarna pomoć civilima u Gazi.

Protekle nedelje, američka administracija je podržavala rezoluciju o dve države za uspostavljanje trajnog i održivog mira, iako ni sadašnje izraelsko ni palestinsko rukovodstvo nisu pokazale interesovanje za takve pregovore, koji su više puta propali.

Broj poginulih Palestinaca u ratu između Izraela i Hamasa dostigao je 9.227, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi koje vodi Hamas. 

Na okupiranoj Zapadnoj obali, više od 140 Palestinaca je ubijeno u nasilju i izraelskim racijama.

Više od 1.400 ljudi u Izraelu je ubijeno, većina njih u napadu Hamasa 7. oktobra koji je započeo borbe, a militantna grupa je odvela 242 taoca iz Izraela u Gazu.

Blinken će nakon Tel Aviva posetiti Jordan, a postoji mogućnost da napravi  dodatna zaustavljanja u regionu pre nego što otputuje u Aziju početkom sledeće nedelje.

 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini